Ga naar de inhoud

Ajax staat in brand: waarom loopt alles mis in Amsterdam?

Ajax beleefde gisteren een gitzwarte dag.

Het stormt bij de Nederlandse voetbalclub Ajax. In het klassement van de Eredivisie vindt u de recordkampioen pas in de tweede kolom terug en ook naast het veld heerst er chaos. In onze podcast Sporza Daily gaan we op zoek naar de oorzaak van de malaise.

"Het leek wel de bestorming van het Capitool"

Ajax is een klinkende naam in het voetbal. Overal ter wereld kennen ze de Nederlandse club, maar momenteel loopt het spaak in Amsterdam.

 

Gisteren beleefde Ajax een dieptepunt in de klassieker tegen Feijenoord. Bij 0-3 werd de wedstrijd gestaakt, nadat er meermaals vuurpijlen op het terrein waren beland.

 

Gefrustreerde fans lieten zich van hun lelijkste kant zien, in de bestuurskamer betaalde technisch directeur Sven Mislintat het gelag.

 

"Schandalig", noemt Youri Mulder, onze vaste link met Nederland, de acties van de supporters.

 

"Ze hebben heel veel schade aangebracht. Het leek wel de bestorming van het Capitool. Ziekelijk en beangstigend voor de mensen binnen."

 

Dat Mislintat moest vertrekken, had Mulder zien aankomen. De Duitser was in mei aan boord gehesen van het zwalpende Ajax.

 

Mulder: "Hij doet zijn transfers vooral via data. Zijn opdracht was een goed elftal formeren, maar dat is hem niet gelukt."

 

"Mislintat heeft voor meer dan 100 miljoen euro ingekocht. Voor Avila van Antwerp hebben ze 12 miljoen euro neergelegd. Veel te veel", vindt Mulder.

 

"Van de twaalf nieuwkomers vind ik er maar een geslaagd: de Kroatische verdediger Sutalo. Daar moet de coach het dan maar mee doen."

 

(lees voort onder de foto)

Sven Mislintat heeft voor meer dan 100 miljoen euro ingekocht. "Vooral op basis van data", weet Youri Mulder.

"Ellende is begonnen met vertrek Overmars"

Veel Ajax-DNA blijft er momenteel niet over in Amsterdam. Na het vertrek van Marc Overmars, nu technisch directeur bij Antwerp, is het snel bergafwaarts gegaan.

 

Youri Mulder: "De ellende is begonnen met de foto die hij gestuurd heeft. Overmars heeft een leemte achtergelaten. Edwin van der Sar heeft het even overgenomen, maar ook hij heeft te veel geld uitgegeven."

De schop moet er flink in. Ajax moet veel meer terug naar de jeugd.

Youri Mulder

In het klassement van de Eredivisie is de club diep weggezakt. "Net nu er twee rechtstreekse tickets voor de Champions League op het spel staan", kadert Mulder.


"Daar is op ingezet met veel nieuwe spelers, maar het is een schot in de lucht geworden. Een fikse misrekening, want Champions League is belangrijk voor Ajax."


"Als het fout gaat, zet je nog een stap terug. En dan wordt het link."


"De schop moet er flink in. Ajax moet veel meer terug naar de jeugd", besluit Mulder.

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
56 afleveringen