Ga naar de inhoud

Revelatie Alec Segaert wil na sterk BK ook schitteren in Glasgow: "WK is zijn grote doel"

 ma 26 juni 2023 18:54
Segaert eindigde knap 2e op het BK.

Een carrière die omhoogschiet als een raket. Alec Segaert werd in februari nog maar overgeheveld van het belofteteam naar de profs, maar verbaasde heel België gisteren al met een 2e plek op het BK. Behalve zichzelf dan: "Vooraf dacht hij zelfs dat hij zou kunnen winnen", vertelt zijn broer Loïc.

"De puzzelstukjes vielen eindelijk in elkaar."

 

Loïc Segaert, performance coach van Alec Segaert bij Lotto-Dstny, zag gisteren hoe zijn broer vriend en vijand verbaasde door als enige het wiel van Remco Evenepoel te kunnen volgen.

 

4 dagen eerder had het 20-jarige talent ook enkel Wout van Aert moeten laten voorgaan op het BK tijdrijden.

 

"Met deze prestaties heeft hij bakken vertrouwen getankt voor de rest van het seizoen", weet Loïc dan ook.

Alec zat telkens op het juiste moment op de juiste plek.

Loïc Segaert

En dat hij die prestatie uitgerekend in zijn thuisstreek kon leveren, maakt het alleen maar mooier. "Langs het hele parcours was volk voor hem aan het roepen", vertelt zijn broer.

 

"Hij is ook gepasseerd aan het college waar hij studeerde en in de laatste ronde was zelfs de hele fanclub van Yves Lampaert voor Alec aan het supporteren. Heel leuk voor hem."

 

Maar Segaert stond niet enkel voor de fans, maar ook met serieus wat ambitie aan de start. "Vooraf zei hij zelfs dat hij zou kunnen winnen", verklapt Loïc. 

 

En het scheelde uiteindelijk ook niet veel voor het jonge talent. "Hij besefte achteraf dat hij er heel dicht bij was. Maar de trots overheerste toch. Ook bij de fans."

Segaert had in de sprint niet genoeg meer over om Evenepoel te kloppen.

Vorige maand won Segaert ook al de openingstijdrit in de Giro voor beloften, waardoor hij enkele dagen in het roze mocht rijden.

 

"Daar is hij duidelijk met een goede vorm uitgekomen", weet zijn coach. "Dat deed ook gewoon heel veel deugd voor hem, maar de BK's bij de profs zijn toch nog een stuk zotter."

 

De overstap naar de profs zorgde nochtans een beetje voor een dubbel gevoel bij de jonge renner. "Het is natuurlijk een eer om bij de profs te mogen rijden", vertelt Loïc.

 

"Maar het brengt natuurlijk ook verwachtingen en druk met zich mee. Als je dan terug bij de beloften meerijdt, word je altijd bekeken als een prof."

Ik vergelijk mezelf met Stefan Küng.

Alec Segaert

En Segaert bewijst nu ook gewoon dat hij echt bij de profs hoort. Dat wil hij volgend voorjaar laten zien.

 

"Alec is echt een renner voor rittenkoersen zonder hooggebergte of voor de kasseikoersen in Vlaanderen", zegt Loïc. "Hij wil zich in de toekomst ontwikkelen als Vlaamse renner."

 

Volgens Loïc kan Alec lang en hard fietsen en kan hij zelfs in het middengebergte lang meegaan. De vergelijking met een andere renner uit het peloton is dan ook niet ver weg.

 

"Ik vergelijk mezelf met Stefan Küng", zei Segaert ooit in Vive le Vélo. Net als de Zwitser heeft Segaert een enorme motor.

 

Dat mag de jonge Belg volgende maand bewijzen in Glasgow. "Want het WK tijdrijden is zijn grote doel", besluit Loïc.

Gerelateerd: