Ga naar de inhoud

Koersdirecteur over voortzetten Ronde van Zwitserland: "Hopelijk minst foute beslissing"

 zo 18 juni 2023 12:42
" "
Koersdirecteur Olivier Senn beleeft bewogen dagen.

De Ronde van Zwitserland ging gisteren verder na het overlijden van de Zwitserse renner Gino Mäder een dag eerder. Dat stootte her en der op kritiek, maar koersdirecteur Olivier Senn blijft achter zijn beslissing staan. "Al was het een van de moeilijkste om te nemen." Mäders familie stemde er ook mee in.

"Intern hebben we alles goed doorgesproken", verklaarde de sportieve baas van de Zwitserse rittenkoers na de zevende en voorlaatste rit, die gewonnen werd door wereldkampioen Remco Evenepoel.

"Er waren verschillende meningen en die respecteren we ook. Iedereen gaat hier anders mee om. Er was ook geen juiste beslissing. We hopen dat dit de minst foute beslissing was."

De beslissing om verder te rijden werd in de nacht van vrijdag op zaterdag, even voorbij middernacht, genomen. De familie van Gino Mäder stemde in met een vervolg. "Ze zijn blij dat de koers kan verdergaan. Het zou verkeerd zijn geweest om ze helemaal stop te zetten", aldus Senn. "Het was een van de moeilijkste beslissingen om te nemen."

Er waren verschillende meningen en die respecteren we ook. Iedereen gaat hier anders mee om. Er was ook geen juiste beslissing.

Koersdirecteur Olivier Senn

Weer koersen in tijdrit

Met Mäders team Bahrain Victorious, Tudor Pro Cycling en het Belgische Intermarché-Circus-Wanty kwamen 3 teams zaterdag niet meer aan het vertrek. Daarnaast trokken nog 17 renners van andere teams zich terug uit de Ronde van Zwitserland.

Mäder stierf vrijdag op 26-jarige leeftijd aan de verwondingen die hij donderdag bij een zware val had opgelopen. De zesde rit van vrijdag ging niet door. Het peloton eerde Mäder wel met een korte geneutraliseerde tocht van de laatste 30 kilometer. Gisteren werd er ook niet echt gekoerst, de tijd werd opgenomen op 25 km van de finish. Daarna reed Evenepoel als eerbetoon solo naar de zege.

Vandaag sluit een tijdrit van Sankt Gallen naar Abtwil de bewogen 86e editie af. Daarin gaan de renners wel weer koersen.

De Cauwer: "Met je emoties alleen op een vliegtuig?"

Cocommentator José De Cauwer vindt de beslissing om door te doen persoonlijk de goede. Was het niet beter om te schrappen, kreeg De Cauwer als vraag in De Ochtend op Radio 1? "Dat is een heel moeilijke. Je zou dat kunnen zeggen voor de psychologie en het gevoel binnen de ploeg..."

"Maar dan ga je naar huis en is het verhaal daarom nog niet verwerkt. Ik persoonlijk denk dat om het te verwerken de schok minder is dan wanneer je met alle emoties alleen op een vliegtuig stapt met mensen rondom jou die helemaal niet weten van de zaak. Als je dan thuiskomt, komt er nog een schok.”

Drie ploegen, waaronder Mäders ploeg, zijn uit de Tour de Suisse gestapt. “Dat ligt misschien nog ietsje anders. Dat kan je als ploeg nog opvangen. Maar of het een oplossing is om de wedstrijd te stoppen, dat denk ik niet."

"Ik denk dat het misschien voor alles en nog wat beter is om verder te gaan op de manier zoals ze nu gedaan hebben.”

Ik denk dat het misschien voor alles en nog wat beter is om verder te gaan op de manier zoals ze nu gedaan hebben.

José De Cauwer
Gerelateerd: