Ga naar de inhoud

Grand Slam van Parijs was tegenvaller voor Belgische judoka's: "Geen medailles op bestelling"

 ma 6 februari 2023 17:43

De Grand Slam in Parijs heeft de Belgische judoka's niet de verhoopte resultaten opgeleverd. "Het was te weinig", geeft elite coach Damiano Martinuzzi toe. "We beseffen allemaal dat het op het WK beter moet."

Toma Nikiforov (IJF-6) verdedigde in de klasse tot 100 kilogram zijn titel in de Franse hoofdstad, maar verloor nu zijn kamp om brons. 

 

De andere Belgen slaagden er niet in het finaleblok te bereiken. Ook Matthias Casse (IJF-2), een van de topfavorieten bij de min 81, ging er al snel uit.

 

"We hadden zeker meer verwacht. Matthias en Toma zijn  normaal altijd goed voor een medaille en ook Mina (Libeer) veroverde eerder wel al eremetaal. Maar het is helemaal niet zo evident, medailles komen niet op bestelling."

 

"Matthias leek alles onder controle te hebben, maar ging in de fout tegen een tegenstander die hij nooit eerder bekampt had. Dat kan gebeuren, hij zal er zeker van geleerd hebben. Beter dat het hem hier overkomt dan op het WK."

Medailles komen niet op bestelling.

Judocoach Damiano Martinuzzi

Dat WK vindt van 7 tot 14 mei in het Qatarese Doha plaats. "Over hun wereldranking hoeven Matthias en Toma zich geen zorgen te maken, zodat ze zich volledig op het WK kunnen focussen. We hebben dan ook enkele trainingsblokken ingelast, met stages in Brazilië en Japan."

 

"Mina verloor wel opnieuw van de Japanse Funakubo, maar ze blijft progressie maken. In het staande gevecht was ze de betere, terwijl ze er de vorige keer niet aan te pas kwam."

 

"Toma zal met zijn vijfde plaats niet tevreden zijn, maar in zijn eerste gevecht versloeg hij toch maar de olympische kampioen bij de min en plus honderd  (de Tsjech Krpalek, die wel met een schouderblessure kampte). "

 

"Jammer genoeg kwam hij op het einde wat kracht te kort. Ik heb er alle vertrouwen in dat het op het WK beter zal zijn, daar mogen we wel op hopen."

Gerelateerd: