Ga naar de inhoud

In 2016 al kwelduivel van de Lions met Argentinië, nu opnieuw met ... Duitsland: Het verhaal achter Gonzalo Peillat

 vr 27 januari 2023 19:02
Gonzalo Peillat (rechts) was de beul van Australië in de halve finale.

De getransfereerde penaltycornerspecialist bewijst nog maar eens zijn waarde. Met een kanonskogel bracht hij Duitsland opnieuw langszij de Red Lions in de WK hockeyfinale. Opvallend, want hij was in 2016 - toen met Argentinië - ook al de beul van de Belgen. Tot een conflict met de bondscoach daar verandering in bracht.

De geschiedenis heeft zich herhaald.

 

Gonzalo Peillat is de penaltycornerspecialist die in 2016 in de olympische finale scoorde tegen België en met 11 goals in totaal Argentinië naar olympisch goud loodste. Een kunstje dat hij vandaag - voor Duitsland, nota bene - herhaalde.

 

Zo was hij in de WK-finale opnieuw de kwelduivel van onze Belgen. Lange tijd leken de Lions de boel onder controle te hebben, maar Peillat bewees met zijn gelijkmaker nog maar eens dat hij - samen met 'onze' Alexander Hendrickx - een van de dodelijkste schutters op een penaltycorner is.

Zijn cv spreekt dan ook boekdelen: topschutter op het WK 2014 met 10 goals, topschutter op de Olympische Spelen van 2016 met 11 goals en 6 goals in 4 matchen op het WK 2018.


Maar op dat laatste WK speelde hij zijn laatste match voor Argentinië. Ondanks 2 goals van Peillat botste de toenmalige olympische kampioen in de kwartfinales op Engeland: 3-2. Enkele weken na het WK verandert een sluimerend dispuut tussen Peillat en bondscoach German Orozco in een open oorlog.

Het zou niet mogen dat je geselecteerd wordt omdat je een vriend bent van de bondscoach of van bepaalde spelers.

Gonzalo Peillat

"Het zou niet mogen dat je geselecteerd wordt omdat je een vriend bent van de bondscoach of van bepaalde spelers. De nationale ploeg moet een verzameling zijn van de beste spelers. De bond gaf me gelijk, maar wou niets veranderen", zegt Peillat daarover.

 

Peillat trekt aan het kortste eind en wordt niet meer opgeroepen: hij blijft steken op 176 goals in 153 interlands in het blauw en wit van Argentinië. Peillat verdwijnt van het internationale toneel, maar zet zijn carrière in het clubhockey voort bij de Duitse club Mannheim.

 

En zijn situatie had ook voordelen. "Het was moeilijk, maar ik had de steun van mijn ouders en vriendin. En dingen die ik 9 jaar lang niet had kunnen doen, waren plots mogelijk: reizen met mijn vriendin of meer tijd doorbrengen met mijn familie."

"Groot verlies voor Argentinië en extra troef voor Duitsland"

Samen met Peillat werd ook zijn vriend Joaquin Menini uit de Argentijnse ploeg geweerd. Menini werd opgevist door Spanje en dankzij zijn dubbel paspoort was hij er als Spanjaard zelfs al bij op de Olympische Spelen van Tokio.


Peillat moest langer wachten. Na 6 jaar spelen en leven in Duitsland kreeg de hockeyer begin vorig jaar de Duitse nationaliteit. Een buitenkans voor de Duitse nationale ploeg, die Peillat meteen zijn kans gaf. 


De komst van Peillat maakt Duitsland sterker. In de tegen India verloren wedstrijd voor de bronzen medialle  in Tokio, verzilverde Duitsland slechts 1 van hun 10 penaltycorners. 

 

"Hij is een groot verlies voor Argentinië en een extra troef voor Duitsland", weet onze hockeycommentator Eddy Demarez. Dat bewees hij met zijn knalpresatie in de halve finale al."

 

(lees voort onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Alles gegeven voor Argentinië, dat werd niet gewaardeerd"

Peillat spreekt na al die jaren Duits en paste zich aan aan de Duitse levensstijl. "In Argentinië doen we alles met passie en is veel spontaan. Dat laatste is moeilijk in Duitsland, want alles wordt gepland."


De hockeyer heeft een leven opgebouwd in Mannheim, maar voelt zich nog altijd Argentijn. Zo vierde hij in december uitgebreid de wereldtitel voetbal van Lionel Messi en co.

 

Maar spijt over zijn keuzes heeft Peillat niet: "Mijn carrière bij Argentinië is voorbij. Ik heb alles voor mijn land gegeven, maar dat werd niet gewaardeerd."

 
Dat Peillat zijn klasse niet heeft verloren, werd snel duidelijk. Toen hij zijn debuut maakte voor Duitsland in de Hockey Pro League, maakte hij na 45 seconden zijn eerste goal. 

 

De Red Lions waren gewaarschuwd, maar zelfs Vincent "The Wall" Vanasch had in de WK-finale geen verhaal op de loeiharde gelijkmaker van Peillat.

Gonzalo Peillat in actie in het shirt van Duitsland.
Gerelateerd:

Red Lions op WK hockey 2023

finale
29/01 Duitsland België 3-3 (5-4)
halve finales
27/01 Australië Duitsland 3-4
  België Nederland 2-2 (3-2)
kwartfinales
24/01 Australië Spanje 4-3
  België Nieuw-Zeeland 2-0
25/01 Engeland Duitsland 2-2 (3-4)
  Nederland Zuid-Korea 5-1
uitslagen groep B
14/01 België Zuid-Korea 5-0  
  Duitsland Japan 3-0  
17/01 Zuid-Korea Japan 2-1  
  Duitsland België 2-2  
20/01 België Japan 7-1  
  Zuid-Korea Duitsland 2-7  
eindstand groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 +11 7
2. Duitsland 3 2 1 0 +8 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 -9 3
4. Japan 3 0 0 3 -10 0

De winnaars van de 4 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 gaan naar de cross-overs.