Belgen halen opnieuw de WK-finale, na shoot-outs tegen jong en energiek Nederland

  De Belgische hockeymannen zijn er opnieuw in geslaagd om zich te plaatsen voor de WK-finale. In de halve finales moest de titelverdediger zich wel flink in het zweet werken. Pas in de shoot-outs (3-2) kregen de Red Lions een jong en energiek Oranje tegen het canvas in India. Met dank aan doelman Vincent "The Wall" Vanasch.

  Doelpunten:

  reguliere speeltijd: 2-2

  • 11' Janssen 0-1 (sc)
  • 26' Boon 1-1 (sc)
  • 35' Janssen 1-2 (sc)
  • 44' De Kerpel 2-2
   
  shoot-outs: 3-2
  • Van Dam mist
  • Van Aubel 1-0
  • Croon 1-1
  • De Sloover 2-1
  • De Geus 2-2
  • Cosyns 3-2 (pen)
  • Pieters mist
  • Cosyns mist
  • Van Ass mist

  België leeft op in shoot-outs

  Net als op het vorige WK beslisten shoot-outs over winst en verlies in de Derby der Lage Landen. Toen in de finale, nu een stadium eerder.

   

  Opnieuw speelde Vincent Vanasch de hoofdrol. Bij de eerste shoot-out kwam de Belgische topgoalie goed uit om Van Dam in de fout te dwingen. De Nederlander verslikte zich in zijn krul.

   

  Daarna ging het gelijk op. Van Aubel en De Sloover speelden hun shoot-out goed uit voor België, Croon en De Geus deden hetzelfde voor Nederland: 2-2.

   

  Wegnez miste de 3-2, maar Oranje-doelman Blaak had hem foutief afgestopt. Cosyns zette zich achter de strafbal en mikte die halfhoog binnen.

   

  De aanvaller miste zelf nog een shoot-out. Maakte niet uit, want Vincent Vanasch deed zijn reputatie weer alle eer aan.

   

  Net als in de WK-finale van 2018 en in de olympische finale in Tokio overklaste de Belgische doelman zijn tegenstanders. Zowel Pieters als Van Ass misten oog in oog met "The Wall".

   

  (scrol omlaag voor het verhaal van de reguliere speeltijd)

  Energiek Nederland laat mak België zweten

  In het voorspel van de shoot-outs waren het lang de Nederlanders die kraaiden van plezier.

   

  Na een teleurstellende 6e plaats op de Olympische Spelen hebben onze noorderburen het nationale team flink door mekaar geschud. Ze kwamen in India met een jong, maar energiek team het terrein op.

   

  De jonkies van Oranje lieten de oude rotten van België afzien. Janssen bracht Nederland verdiend op voorsprong met een strafcorner: 0-1.

   

  Ook Tom Boon kon een strafcorner omzetten in een doelpunt. Toegegeven, de 1-1-ruststand was ietwat geflatteerd voor België.

  Beetje bij beetje kwamen de Red Lions beter in de match na de rust. Toch nadat ze wakker werden geschud door een nieuwe, rake strafcorner van Janssen: 1-2.

   

  Het was invaller De Kerpel die zijn gram haalde en net voor het einde van het derde kwart de 2-2 in de verste hoek knalde.

   

  De dieselmotor van de Belgen draaide op volle toeren in het vierde kwart, maar het verlossende doelpunt viel niet. Tom Boon liet een strafbal liggen, shoot-outs moesten over de match beslissen.

   

  Daarin brulde Vanasch het hardst.

  Zondag om 14.30 uur speelt België de finale tegen Duitsland. In de groepsfase hielden de teams het op een gelijkspel (2-2). België is titelverdediger in India.

   

  In de halve finales vochten de Duitsers zich voorbij toernooifavoriet Australië. Pas in de slotseconden kregen ze de nummer 2 van Tokio op de knieën.

  Bekijk de reacties vanuit het Belgische kamp:

  Gerelateerd:

  België - Nederland

  1. 16 uur 23. Van Ass mist, België naar de finale! Van Ass faalt oog in oog met Vanasch, België mag opnieuw de finale spelen! Uitslag: 2-2 (3-2). .
  2. 16 uur 22. Cosyns mist: 3-2. Maakt Cosyns het af? Neen, Blaak gaat goed plat. De halve finale is nog niet afgelopen. .
  3. 16 uur 22. Pieters mist: 3-2. Pieters mist zijn schot compleet, met de bolle kant van de stick. Het blijft 3-2 voor België.  .
  4. Cosyns: 3-2. Cosyns mikt de bal halfhoog in de hoek. 3-2 voor de Lions! . 16 uur 20.
  5. 16 uur 18. Wegnez dwingt strafbal af. Blaak stopt Wegnez foutief af. De derde shoot-out voor België wordt een strafbal. .
  6. 16 uur 18. De Geus: 2-2. De Nederlandse verdediger De Geus zet de derde shoot-out voor zijn land om. .
  7. 16 uur 17. De Sloover: 2-1. De Sloover neemt zijn tijd en zet België weer op voorsprong in de shoot-outs. .
  8. 16 uur 16. Croon: 1-1. Croon dribbelt Vanasch tureluurs en scoort wel voor Nederland. .
  9. 16 uur 16. Van Aubel: 1-0. Van Aubel mist niet. Met zijn backhand verslaat hij Blaak. Knap! .
  10. 16 uur 16.
  11. 16 uur 15. Van Dam mist: 0-0. Vanasch komt goed uit op de eerste shoot-out. Van Dam verslikt zich in zijn krul. .
  12. 16 uur 09. tijd voor shoot-outs. De reguliere speeltijd is afgelopen. We krijgen zo meteen shoot-outs met een ticket voor de finale als inzet. De Belgen kunnen rekenen op Vincent "The Wall" Vanasch. Ontpopt hij zich net als in 2018 tot grote held? .
  13. krampen. Nog 1 minuut: de Nederlandse aanvoerder Brinkman kampt met krampen. . 16 uur 06.
  14. 16 uur 04. Nog 2 minuten: Cosyns jaagt de bal in de cirkel, De Kerpel kan er niet bij. .
  15. 16 uur 03. Nog 5 minuten: Nederland komt er niet meer aan te pas. Verzilveren de Belgen hun dominantie in dit vierde kwart nog? .
  16. 16 uur 01. De Lions doen er alles aan om de match in 60 minuten te beslissen, maar Blaak staat goed te keepen in het Nederlandse doel. .
  17. 15 uur 59.
  18. Boon mist strafbal. Na een fout op Van Aubel krijgt België een strafbal. Boon mist vanaf de stip. Of springt Blaak naar de goede hoek? Dat ook natuurlijk. Nog 10 minuten om shoot-outs te vermijden. . 15 uur 58.
  19. save Blaak. De Nederlandse goalie Blaak gaat goed plat op een Belgische voorzet. . 15 uur 57.
  20. slechte stop. De stop van Van Doren mislukt, de bal vliegt over zijn stick. Weg kans voor België. . 15 uur 54.