Wegnez voorkomt een nederlaag voor de Red Lions.

di 17 januari 2023 16:04
Duitsland
2-2
België

De Belgische hockeymannen zijn er niet in geslaagd om hun tweede wedstrijd op het WK in India te winnen. De Red Lions kenden een moeizame match tegen Duitsland. De Duitsers kwamen in de slotfase op 2-1, maar de Belgen klauwden snel terug. In de stand blijven de Lions ondanks het gelijkspel op koers voor groepswinst en een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales. Vrijdag is Japan de tegenstander in de laatste groepsmatch.

doelpunten:

• 9' Charlier 0-1
  • 22' Wellen 1-1
  • 52' T.Grambusch 2-1 (pen)
  • 54' Wegnez 2-2

Snel doelpunt Charlier

Met Duitsland kreeg België een eerste echte test op het menu in India. De Red Lions staan 2e op de wereldranglijst hockey, onze oosterburen 4e.

In het eerste kwart werd die logica gerespecteerd. De Belgen begonnen scherper dan zaterdag tegen Zuid-Korea (5-0) en kwamen snel op voorsprong.

Charlier zette het overwicht om op het scorebord. Hij baande zich een weg door de Duitse verdediging en werkte af in de verste hoek: 0-1.

De Belgen hadden de bal, maar in het tweede kwart sloeg Duitsland ijskoud toe. Na een fout hervatte Wellen het spel snel. Om vanuit een scherpe hoek tegen te scoren: 1-1.

Weer Wegnez tegen Duitsland

De Duitsers waren gelanceerd. Na de rust moest Vanasch meer dan een keer zijn Keulse ploegmaat Rühr van de 2-1 houden. Tussendoor sleepte Hendrickx een strafcorner op de Duitse goalie.

In het vierde kwart liep het mis. Na een duw van De Kerpel in de rug van Miltkau kreeg Duitsland een strafbal. Vanasch koos de verkeerde hoek: 2-1.

Gelukkig voor de Belgen schoot de Mannschaft zichzelf in de voet. Prinz liep tegen 2 minuten straftijd aan en de Lions profiteerden optimaal van de situatie.

Net als in de halve finales van het EK in 2019 stond Wegnez op tegen Duitsland. Met een harde flats in de linkerhoek maakte hij gelijk.

Charlier had de winst in de knip, maar hij besloot op de Duitse doelman.

2-2 was een correcte uitslag van een hoogstaande wedstrijd. Dankzij het doelpuntensaldo (+5 versus +3) blijven de Belgen poule B aanvoeren.

Nu reizen ze 300 km naar het noorden: naar Rourkela. Daar geven ze vrijdag rode lantaarn Japan partij.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

Vincent Vanasch
De Belgische goalie Vincent Vanasch met een sterke parade.

Charlier: "Op het einde hadden we nog kunnen winnen"

"Ik ben een beetje ontgoocheld in onze eerste helft", reageerde doelpuntenmaker Cédric Charlier.

"We hebben geen gebruik gemaakt van het momentum, want we hadden de 2-0 kunnen maken. Daarna verloren we de controle en kantelde de match. Dat moeten we analyseren."

In het slot kwamen de Lions op achterstand, maar ze reageerden pijlsnel. "We bewaarden het vertrouwen in ons systeem. We hadden zelfs nog kunnen winnen."

"Er zijn nog werkpunten, maar ik onthoud ook veel positieve zaken."

Cédric Charlier
Cédric Charlier heeft de score geopend.

"Je voelt gaandeweg wat vermoeidheid", vertelde doelman Vincent Vanasch. De Red Lions misten met Arthur Van Doren en Simon Gougnard 2 sterkhouders.

"We hadden uiteindelijk nog veel kansen en de 2-2 was formidabel, een collectief doelpunt. We bewijzen dus dat we niet louter over een strafcorner beschikken."

Felix Denayer
Aanvoerder Felix Denayer staat een reporter uit India te woord.

"Ik denk dat we beter kunnen en progressie kunnen boeken tijdens dit WK", zag bondscoach Michel van den Heuvel. "Maar ik ben tevreden met waar we voorlopig staan."

"We verloren de draad van de match tijdens het tweede kwart. Maar we konden nog versnellen en gelijkmaken. Zelfs de zege was mogelijk."

De afwezigheid van Arthur Van Doren en Simon Gougnard liet zich voelen. "Zij zijn twee sleutelspelers, maar de andere spelers hebben hun rol heel goed overgenomen."