Ga naar de inhoud

Op bezoek op de boerderij van sprintbom De Lie: "Ik word vergeleken met een stier"

 ma 13 juni 2022 15:43
Arnaud De Lie: "Ze zeggen dat ik een geweldige kracht heb in de sprint, zoals een stier."

20 jaar, neoprof, maar wel al zes zeges op zijn palmares. Sprintbom Arnaud De Lie heeft zijn start op het hoogste niveau niet gemist. Sportweekend ging de Luxemburger opzoeken in zijn boerderij in Lescheret. "Ik hoop een type zoals Tom Boonen te worden."

"Ze hebben mij altijd vergeleken met een stier"

Twee dagen na de Heistse Pijl schoot Arnaud De Lie vorige week opnieuw raak in de Ronde van Limburg. Zijn zegegebaar was symbolisch: met zijn handen maakte hij twee stierenhorens aan zijn helm.

 

Als hij niet op zijn fiets zit, helpt de boerenzoon namelijk op de boerderij van zijn ouders in het Luxemburgse Lescheret. "Ik ben opgegroeid op een boerderij. Ik hou van het contact met de dieren", vertelt hij.

 

Het heeft De Lie zelfs al een bijnaam opgeleverd in het peloton. "Ze hebben mij altijd vergeleken met een stier. Ik was altijd een beetje steviger gebouwd dan de andere wielrenners." 

 

"Velen zeggen ook dat ik een geweldige kracht heb in de sprint, zoals een stier. Dus de vergelijking was snel gemaakt."

 

En de streep werkt als een rode lap op een stier bij De Lie. Kan hij ook op het BK naar de zege stormen? "Ik denk dat ik dan de allergrootste zal moeten verslaan. Wout van Aert is misschien wel de beste renner ter wereld." 

 

"Alles is mogelijk, maar je mag niet vergeten dat je op een Belgisch kampioenschap ook geluk moet hebben. Het moet ook nog een massasprint worden."

Belgisch kampioen? Ik denk dat ik dan de allergrootste zal moeten verslaan. Wout van Aert is misschien wel de beste renner ter wereld.

Arnaud De Lie

Als De Lie zelf mag kiezen, vergelijkt hij zichzelf liever met Tom Boonen dan met een stier. "Toen ik klein was, wou ik zoals Boonen worden", vertelt hij. "Ik hoop dus een beetje een type zoals Boonen te worden. Kijk maar naar zijn erelijst."

 

"Johan Museeuw heeft ongeveer dezelfde weg afgelegd als Boonen. Het zijn echte Flandriens. En als ik zou mogen kiezen, zou ik zoals hen willen zijn. Ze konden zich uit de slag trekken in een sprint en het waren “killers”."

 

Met zijn zes overwinningen heeft De Lie ook al de aandacht getrokken van de grote ploegen. Toch is hij niet van plan om Lotto-Soudal te verlaten, zelfs als het zijn WorldTour-licentie zou kwijtspelen. 

 

"Ik wil blijven. Het is waar dat de WorldTour belangrijk is, maar je mag niet alleen daaraan denken. Je moet ook aan de groep denken en wat je ermee doet. Mijn besluit om ook de volgende twee jaar bij Lotto Soudal te blijven, is genomen."

De Lie: "Als ik thuis ben, melk ik de koeien"

De Lie begint naam te maken in het peloton, maar als hij tijd heeft, springt hij nog altijd graag bij op de boerderij. "Als ik thuis ben, melk ik de koeien. Dan sta ik om 7 uur op om mijn vader te helpen."

 

"'s Avonds help ik van vijf tot half acht tot mijn vader met alles klaar is. Ik denk dat elk beroep dat je goed wil doen, zwaar is. Ik wil niet zeggen dat het beroep van landbouwer zwaarder is. Het hangt af van de discipline. Als je discipline hebt, dan zal het lukken."

Gerelateerd: