Ga naar de inhoud

Internationale bond verhoogt leeftijd voor kunstschaatsen bij senioren van 15 naar 17 jaar

 di 7 juni 2022 09:52
" "
De beslissing komt er enkele maanden na de dopingaffaire rond het toen 15-jarige Russische talent Kamila Valijeva.

De internationale schaatsfederatie ISU heeft de minimumleeftijd voor mannen en vrouwen bij seniorencompetities opgetrokken van 15 naar 17 jaar. De beslissing op het ISU-congres in Phuket, in Thailand, komt er enkele maanden na de dopingaffaire op de Winterspelen rond het Russische toptalent Kamila Valijeva. 

De ISU voert de wijziging geleidelijk door. In het komende seizoen 2022-2023 verandert er nog niets, vanaf 2023-2024 gaat de lat naar 16 jaar, een seizoen later naar 17 jaar.

De ISU neemt de maatregel "om de fysieke en mentale gezondheid van de schaatsers te beschermen".

Daar werden heel wat vragen bij gesteld na wat er gebeurd was op de Spelen in Peking begin dit jaar rond de 15-jarige Russin Valijeva. Die stond dagenlang in het oog van de storm, toen bekend werd dat ze in aanloop naar de olympische competitie positief had getest. De rol van de entourage werd daarbij fel geviseerd.

Omdat haar schorsing voorlopig werd opgeheven, mocht de tiener toch aantreden in de individuele competitie, maar daarin kraakte ze als topfavoriete en viel uiteindelijk als vierde naast het podium. Loena Hendrickx eindigde toen als achtste.

"Dit is een historische beslissing", verklaarde ISU-voorzitter Jan Dijkema na de goedkeuring door de afgevaardigen van 100 landen.

De ISU benadrukte dat de leeftijdsgrens (en de verhoging ervan) al voor de zaak rond Valijeva op de agenda stond én dat het zijn plicht was om de gezondheid van jonge sporters te beschermen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: