Kamila Valijeva had nog 2 andere producten voor het hart in haar bloed

 wo 16 februari 2022 03:00

Het positieve dopingstaal van kunstschaatsster Kamila Valijeva bevatte naast het verboden trimetazidine nog 2 andere (legale) producten tegen hartproblemen. Dat schrijft de New York Times, die zijn hand kon leggen op de resultaten van de test.

Dat Kamila Valijeva positief testte op trimetazidine, een middel voor hartpatiënten, was al bekend. Maar de New York Times kon de documenten inkijken die het dopinglab aan het TAS had overhandigd en daaruit blijkt dat het staal van Valijeva ook L-Carnitine en Hypoxen bevatte.

 

Die 2 middelen staan niet op de verboden lijst, maar zijn net als trimetazidine bedoeld om hartproblemen te verhelpen. Volgens de moeder van Valijeva nam haar dochter Hypoxen om hartritmestoornissen te bestrijden. De trimetazidine zou door de medicatie van haar grootvader in Valijeva's bloed gekomen zijn.

 

Travis Tytgart, de topman van het Amerikaanse antidopingagentschap, geeft aan dat de combinatie van die 3 middelen kan leiden tot "een hoger uithoudingsvermogen, minder vermoeidheid en betere zuurstofopname".

 

Omdat de zaak niet meteen uitgeklaard kon worden, liet het TAS Valijeva toch gewoon deelnemen aan de competitie in Peking. Na de korte kür staat de 15-jarige Russin aan de leiding.

Lees ook: