Ga naar de inhoud

Leeftijdsgrens in kunstschaatsen ligt op tafel: moet je straks 17 jaar zijn?

 di 3 mei 2022 13:03
De Russin domineerde de voorbije maanden alle competities, maar ging onderuit door de druk en eindigde 4e in Peking.
De 15-jarige Kamila Valijeva stond in het oog van de storm op de Spelen na een positieve dopingtest.

De internationale schaatsbond ISU overweegt de minimumleeftijd om deel te nemen aan kunstschaatswedstrijden bij de senioren op te trekken van 15 naar 17 jaar. De wijziging, indien goedgekeurd, komt er na alle heisa rond de toen 15-jarige Kamila Valijeva op de Winterspelen in Peking.

In een verklaring stelt de medische raad van de ISU dat minderjarige atleten moeten worden beschermd tegen te hoge druk die voortvloeit uit trainingen en competities. "Het is aanneembaar dat het toelaten van minderjarigen aan competities hen blootstelt aan risico's die niet gepast zijn voor hun leeftijd."

"Niet alleen fysiek, maar ook op psychologisch vlak moeten jonge atleten leren omgaan met de vele stressfactoren op het pad richting elitesport."

Het voorstel zal volgende maand worden besproken op een ISU-congres in Thailand. De verhoging van de minimumleeftijd zou gradueel worden ingevoerd met als einddatum de Winterspelen van 2026 in Italië.

Kamila Valijeva stond dit voorjaar dagenlang in het oog van de storm, toen bekend werd dat de Russische Europese kampioene in aanloop naar de olympische competitie positief had getest.

Omdat haar schorsing voorlopig werd opgeheven, mocht de tiener toch aantreden in de individuele competitie, maar daarin kraakte ze als topfavoriete en viel ze uiteindelijk als vierde naast het podium.

Gerelateerd: