Finale zindert na bij Russen: beruchte coach hard voor Valijeva, landgenote "wil nooit meer schaatsen"

Goud en zilver voor Rusland in het kunstschaatsen. En toch zindert de finale na in het winnende kamp. Zo gaf de veelbesproken trainster Eteri Toetberidze haar gekraakte pupil Kamila Valijeva een uitbrander na de mislukte kür. Aleksandra Troesova wou dan weer "stoppen met schaatsen" na het mislopen van goud.

Deze Olympische Spelen hebben diepe wonden nagelaten bij de Russische kunstschaatssters. Ondanks het goud voor Anna Sjtsjerbakova is de mentale schade bij enkele landgenoten schijnbaar groot.


Vooral Kamila Valijeva, onderwerp van de dopingsaga, kraakte in de vrije kür onder de gebeurtenissen van de voorbije week. Valijeva’s keiharde en veelbesproken trainster Eteri Toetberidze deed haar reputatie alle eer aan door na de sessie een bikkelharde evaluatie te maken.

Waarom ben je gestopt met vechten? Leg me dat eens uit! 

Trainster Eteri Toetberidze

Op televisiebeelden is te horen hoe Toetberidze haar meteen streng toespreekt en daarbij weinig begrip voor de mindere vrije kür toont.


"Waarom heb je alles zo weggegeven?", wierp Toetberidze de verslagen Valijeva toe. "Waarom ben je gestopt met vechten? Leg me dat eens uit! Na de Axel gaf je het uit handen!"

Ook Aleksandra Troesova was na afloop ontroostbaar. Na het nipt missen van goud, ondanks een historisch aantal van vijf geslaagde viervoudige sprongen, brak de 17-jarige Russische helemaal.


“Iedereen heeft een gouden medaille behalve ik”, schreeuwde Troesova uit in het zicht van een TV-camera. “Dit is niet correct. Ik haat schaatsen. Ik haat het. Ik haat deze sport. Ik ga nooit meer schaatsen. Nooit.”

Achteraf op de persconferentie verklaarde de Russische haar hevige emoties. “Ik huilde omdat ik hier al drie weken ben zonder mijn moeder en mijn honden. Wat er in me omging toen ik zei dat ik deze sport haat? Ik heb al drie jaar niet gewonnen. Ik dacht dat wanneer ik elke sprong zou landen, ik zou winnen. Maar dat gebeurde dus niet.”