Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx dolgelukkig na WK-zilver: "Mijn broer als coach heeft me zoveel beter gemaakt"

Loena Hendrickx sleepte het zilver in de wacht.

Loena Hendrickx heeft de klus geklaard in het kunstschaatsen. Op het WK in Montpellier stak ze de zilveren medaille op zak. Onze 22-jarige landgenote was na haar vrije kür dan ook zielsgelukkig met die uitmuntende prestatie.

Het zilver veroveren op een WK, dat doet wat met een mens. "Het is een droom die dit seizoen nog maar eens is uitgekomen", lachte Hendrickx na afloop. "Ik was voor het WK al aan het denken: 'Hoeveel dromen zijn er dit seizoen al niet uitgekomen?' Dan komt dit er nog eens bovenop. Dat is echt een geweldig gevoel."

 

"Kijk hoe groot die medaille is. Die gaat een heel mooi plekje krijgen in mijn kamer. Het is te gek voor woorden. Ik had nooit gedacht dat ik hiertoe in staat was."

 

Doordat de Russische meisjes niet mochten schaatsen, werden de medaillekansen voor Hendrickx toch wat groter. "Dit was een superleuke wedstrijd omdat iedereen van de toppers kans kon maken op de medailles. Natuurlijk ben ik trots en blij dat ik deze medaille heb verdiend. Maar die Russen blijven toch in je achterhoofd spoken. Na alles wat er al gebeurd is in Rusland, vind ik dat ik het echt wel verdiend heb."

Ik had nooit gedacht dat ik hiertoe in staat was.

Loena Hendrickx

"Ik kan het zelf nog niet vatten"

Toch reisde Hendrickx met wat twijfels af naar Montpellier. "Voor het vertrek had ik zo'n rotperiode achter de rug. Ik vind dat mijn mentaliteit en doorzettingsvermogen nu echt wel top zijn. Zonder had ik hier niet gestaan. Ik wilde er het beste uit halen. Het was ook de laatste keer. Het was gewoon nog een keer alles geven en genieten."

 

"Ik kan het zelf ook nog niet echt vatten. Ik vind van mezelf niet dat ik een van de beste schaatssters ben. Maar dat is misschien ook omdat ik heel perfectionistisch ben. Om dan zo gewaardeerd te worden door het publiek en de jury, dat betekent toch wel echt dat ik er mag staan."

 

Tot slot wilde Loena ook haar broer en coach Jorik bedanken. "Ik ben zo trots dat mijn broer mijn coach is. Hij heeft me zoveel beter gemaakt. De trainingen zitten echt heel goed in elkaar. Ik voelde me voor elke wedstrijd top."

 

"Ik heb ook gewoon heel veel steun aan hem. Niet alleen op de trainingen, maar ook op persoonlijk gebied. Het is gewoon geweldig om deze droom samen met hem te delen. Ik ben hem ontzettend dankbaar. Door hem sta ik hier ook op dit niveau."