Ga naar de inhoud

Minderjarigen in topcompetities? "Niet verwachten dat jongeren risico's kunnen inschatten"

Het SKA wil een debat rond tieners in topcompetities.

0 / 0

De vereniging voor Sport- en Keuringsartsen en Gezond Sporten roepen sportorganisatoren op tot een breed debat over de vraag: valt het te verantwoorden om kinderen en tieners jonger dan 16 jaar met volwassen sporters te laten kampen in topcompetities zoals de Olympische Spelen, WK’s of EK’s.

Met het dopingincident van de 15-jarige Russische schaatsster Kamila Valijeva in het achterhoofd roept dokter Tom Teulingkx, voorzitter van SKA op om de kwestie dringend te spreken.

 

"De enorme druk en mogelijke dopingrisico’s voor minderjarige deelnemers aan topsportcompetities, waarbij grote financiële en nationale belangen op het spel staan, stroken niet met het Antidopingcharter van SKA. We moeten echt dringend nadenken over deze kwestie", opent Teulingkx.

De enorme druk voor minderjarige deelnemers stroken niet met het Antidopingcharter van het SKA.

Dokter Tom Teulingkx (voorzitter SKA)

De bom rond de minderjarige Russische staatsster Kamila Valijeva barstte afgelopen week tijdens de Olympische Winterspelen, maar Valijeva testte in december al positief op het verboden middel trimetazidine.

 

Valijeva zal de komende dagen op de Winterspelen wel in actie komen op de korte kür en de vrije kür. Mocht de Russische in de medailles eindigen, en die kans is zeer groot, dan zal er geen medailleceremonie plaatsvinden.

Niet alleen in het schaatsen

Het SKA ziet dat de dopingzaak rond Valijeva zeker geen alleenstaand geval is. De vereniging trekt ook de lijn door met mismanagement van sportende kinderen en tieners in het algemeen. 

 

"De case Valieva is de druppel die de emmer doet overlopen", stelt dokter Frank Pauwels , Voorzitter Gezond Sporten. "We zien de gebeurtenissen rond dit wonderkind tegen een achtergrond van topcompetities in diverse sportdisciplines, niet alleen kunstschaatsen, maar ook turnen, zwemmen of skateboarden."

 

"Dat zijn de facto haast kindercompetities, of ze dreigen het te worden. Wij, volwassen toeschouwers, staan argeloos te applaudisseren voor minderjarige medaillekandidaten wiens basale rechten en belangen soms met voeten worden getreden door overijverige of gewetenloze begeleiders."

"Niet veronderstellen dat jongeren risico's kunnen inschatten"

Het SKA stelt ook nog dat volwassen sporters autonoom de mogelijke risico’s en zegeningen van een deelname aan topsportcompetities wel kunnen afwegen. Van kinderen en tieners jonger dan 16 jaar mag dat niet verwacht worden. 

 

Teulingkx: “Sporters jonger dan 16 jaar voortaan niet meer op topniveau laten kampen tegen volwassenen, zou niet alle problemen oplossen, maar het kan naar onze mening toch veel druk van de ketel nemen voor kinderen en tieners, die per definitie kwetsbaar zijn.”


In het volste besef dat er ook veel minderjarige topsporters zijn die wél goed omringd worden en nooit met doping of andere wantoestanden te maken krijgen, wil het SKA en Gezond Sporten oproepen aan alle sportorganisaties die zich bij dit vraagstuk betrokken voelen tot een open debat.