Ga naar de inhoud

"Mijn hart klopt voor de sport": minister Weyts lanceert symbool voor meer gelijkheid in de sport

 di 17 mei 2022 12:21

17 mei is IDAHOT, de internationale dag tegen holebifobie en transfobie. Voor Vlaams minister van Sport Ben Weyts en Sport Vlaanderen de ideale gelegenheid om de LGBTQIA+-community in de sport een hart onder de riem te steken met een nieuwe campagne.

Uit Vlaams onderzoek blijkt dat 1 op 5 sport links laat liggen uit vrees voor homofobe of transfobe reacties. 

 

Met een nieuwe campagne legt minister Weyts de focus op wat iedereen verbindt: de liefde voor de sport. Seksuele identiteit, gender en geslacht mogen daar niet tussen staan. 

 

Daarom roept hij - samen met heel wat bekende (ex-)topsporters - op om steun aan de LGBTQIA+-community te tonen met een nieuw inclusief symbool.

"Mijn hart klopt voor de sport..."

"Mijn hart klopt voor de sport, ongeacht geaardheid, gender of geslacht", zo luidt de volledige slagzin van de campagne van Sport Vlaanderen, die tot stand kwam in samenwerking met de jongerenorganisaties Wel Jong en Out For The Win

 

Margot Gysbrechts is woordvoerder van Out For The Win, een vzw die ijvert voor de normalisering van holebi, transgender, queer en intersekse personen in de sport.

 

"Veel LGBTQIA+-sporters durven zichzelf niet te zijn in hun club. Ze hebben schrik voor commentaar van coaches, teamgenoten, sponsors... Om te presteren in je sport moet je mentaal sterk staan. Maar wie zichzelf niet kan zijn, kan ook geen mentale weerbaarheid kweken.

 

Deze campagne is een eerste stap tot dialoog. Sportfederaties, organisaties en clubs moeten ondersteund worden in hoe hiermee om te gaan, zodat LGBTQIA+- sporters een veilige plek vinden in hun sportclub. Wanneer we dat bereiken, is het werk pas afgerond", zegt Gysbrechts.

In de sport moet je mentaal sterk staan. Maar wie zichzelf niet kan zijn, kan ook geen mentale weerbaarheid kweken

Margot Gysbrechts, Out For The Win

Toon je support met een (tijdelijke?) tattoo

 

Supporteren voor élke sporter en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt, hoe doen we dat? Margot Gysbrechts: "Het beeld van de campagne - een hart met een gelijkheidsteken - symboliseert de liefde voor de sport zonder uitsluiting van wie dan ook." Het zal zichtbaar zijn op vlaggen aan sportgebouwen, op affiches bij sportdiensten en sportclubs en op sociale media. 

Het symbool is ook beschikbaar als tijdelijke tattoo, die je gratis kan aanvragen bij Sport Vlaanderen. We roepen iedereen op om de tattoo op te kleven en een foto te delen op social media met hashtag #mijnhartkloptvoordesport. Zo druk je je steun uit voor iedereen die zich nog misbegrepen voelt in de sportwereld."

 

Sommigen gaan een stapje verder. Zo heeft Pepijn Lenoor het symbool ook daadwerkelijk op zijn lichaam laten tattoeëren. Lenoor is materiaalman bij Cercle Brugge en haalde in maart het nieuws omdat hij zich openlijk outte als homo.

 

Met dit initiatief zet hij zijn overtuiging dat de sportwereld een inclusieve wereld moet zijn, extra kracht bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: