Ga naar de inhoud

Sport moet een veilige haven zijn voor iedereen: luister naar onze podcast Fichebak over LGBTQIA+ in de sport

 di 17 mei 2022 11:15

Geaardheid en vooral ook genderidentiteit zijn een actueel thema in de sport en zeker op 17 mei, IDAHOT. In onze podcast Fichebak proberen we inzicht te brengen. "Door de juiste verhalen te brengen, kunnen we misschien een beetje te weten komen hoe het voelt om topsport te doen als lid van de LGBTQIA+ gemeenschap."

Beluister hier de nieuwe aflevering van Fichebak

"Misschien een beetje te weten komen hoe het voelt"

Vandaag op 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Die datum is niet toevallig gekozen en refereert naar 17 mei 1990, toen schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.


De afgelopen jaren is geaardheid en vooral ook genderidentiteit een actueel thema in de sportwereld, kijk maar naar Lia Thomas, Laurel Hubbard of Caster Semenya. Het debat moet gevoerd worden met nuance en kennis van zaken.


Met de aflevering van Fichebak LGBTQIA+ in de sport willen Astrid Demeure en Xavier Taveirne iedereen inzicht geven. Want zonder dat inzicht kun je (ook onbedoeld) mensen kwetsen. 

Met deze podcast wil Sport Vlaanderen mensen echt inzicht geven in de drempels die de LGBTQIA+ community nog altijd ervaart in de sportwereld.

Minister van Sport Ben Weyts

"Er zijn zo veel straffe verhalen en getuigenissen van sporters die worstelen met wie ze zijn en dan vooral met de manier waarop de sportwereld ermee omgaat. Door die verhalen te brengen, kunnen we misschien een beetje te weten komen hoe het voelt om aan topsport te doen en tot de LGBTQ-gemeenschap te behoren", zegt Taveirne.

 

"Met onze campagne 'Mijn hart klopt voor de sport' brengen we één duidelijke, positieve en inclusieve boodschap: de liefde voor de sport is wat ons verbindt, ongeacht geaardheid, gender of geslacht", zegt minister van Sport Ben Weyts.

 

"Met deze podcast wil Sport Vlaanderen mensen echt inzicht geven in de drempels die de LGBTQIA+ community nog altijd ervaart in de sportwereld. En op die manier willen we samen bijdragen aan een veiliger en inclusiever sportklimaat."

Sport moet een veilige haven zijn voor iedereen

Ook de coming out van Jake Daniels gisteren heeft aangetoond dat het nog altijd niet zo eenvoudig is om je te outen in de sportwereld. Meestal komen sporters, en zeker mannelijke sporters, er pas voor uit als ze al gestopt zijn. 


Want coming out gaat nog altijd gepaard met afwijzing. Gelukkig zijn er stilaan meer en meer positieve verhalen, zoals dat van voetballers Jake Daniels en Josh Cavallo, want die voelden zich ondersteund en aanvaard door hun omgeving.


Pas als we die verhalen vaker en vaker gaan lezen, als niemand nog zijn schouders ophaalt voor genderdiversiteit en seksuele diversiteit, dan zal het ook gewoon geen nieuwsitem meer zijn. En dan is de sport een veilige haven voor iedereen. Dat is waar skeletoni Kim Meylemans en professor Guy T'Sjoen ook voor pleiten.

Credits:

  • Presentatie: Astrid Demeure en Xavier Taveirne
  • Scenario: Jasmien Vandermeeren en Matthijs Van Mierlo
  • Audioproductie: Joris Van Damme
  • Research : Tim Hanssens
  • Visual : Bavo Mortier en Jordi Wydooghe
  • Eindredactie : Thomas Gillis
  • Productie: Leen Sannen en Sindy Vandevoorde
 
De podcast kwam er in samenwerking met Sport Vlaanderen.
Gerelateerd: