Ga naar de inhoud

Mama Evenepoel op feestelijke ontvangst Remco: "Hopelijk keren criticasters hun tong"

 ma 25 april 2022 09:31
Remco Evenepoel werd als een held onthaald in Schepdaal.

In café 'In De Rustberg' in Schepdaal bleef het vannacht allesbehalve rustig. De zege van Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik werd er tot in de vroege uurtjes gevierd. Evenepoel kwam ook zelf zijn supporters groeten: "Het doet deugd om te zien dat iedereen trots is op mij", zei hij.

De dj had zijn plaatjes zorgvuldig gekozen. Op de tonen van "You're simply the best" van Tina Turner kwam Remco Evenepoel gisteren aan bij zijn supporterscafé in Schepdaal. "Remco is van ons", scandeerden de fans.

 

En of ze trots mogen zijn. Evenepoel is de jongste Belgische winnaar van een wielermonument sinds de 22-jarige Edwig Van Hooydonck in 1989 de sterkste was in de Ronde van Vlaanderen. Hij is ook pas de 5e renner die Luik-Bastenaken-Luik wint bij zijn debuut. 

 

Ook bij Evenepoel zelf moest het nog even binnenkomen. "Ik heb met mijn vriendin in de auto wel nog even over de koers gebabbeld, maar het moet allemaal nog wat bezinken", zei hij. 

 

"Ik moet precies nog ontwaken uit een droom. Beetje bij beetje begint het binnen te komen. Of ik hier aan kan wennen? Nee, dit went niet, zeker niet na mijn eerste Monument."

 

"Het doet deugd om te zien dat iedereen trots is op mij en de vreugde van de supporters te voelen. Het geeft veel voldoening om hen gelukkig te kunnen maken."

De boodschap is: blijf altijd in jezelf geloven, hoe moeilijk het ook gaat. Op een dag zal al het harde werk worden beloond.

Remco Evenepoel

Evenepoel zette Luik-Bastenaken-Luik op "zijn Remco's" naar zijn hand: met een voorsprong van 48 seconden op de nummer 2. Alleen in 2009 was de marge in deze eeuw nog groter. Toen won Andy Schleck met 1'17" voorsprong.

 

"Het was wel op zijn Remco's", beaamde Evenepoel. "Alleen, van ver en met een mooie voorsprong. Het was de perfecte dag voor mij. Luik is niet zomaar een koers op mijn palmares. Het is toch wel een speciale dag."

 

Ruim anderhalf jaar na zijn val in de Ronde van Lombardije, op 15 augustus 2020, deed deze overwinning "extra deugd". "Het is zeker moeilijk geweest", zegt hij. "De boodschap is: blijf altijd in jezelf geloven, hoe moeilijk het ook gaat. Op een dag zal al het harde werk worden beloond."

Vader Evenepoel: "Het zal morgen pijn doen aan de haren"

Remco Evenepoel trakteerde zijn trouwe fans op een gratis vat. Ook vader Patrick Evenepoel genoot nog na van de knalprestatie van zijn zoon. "Dit doet absoluut deugd, voor hem én voor de ploeg", zei hij.

 

"Iedereen wist dat ze hem moesten volgen als hij aanviel, maar er kon niemand mee op dat moment. Toch wist iedereen dat hij zou gaan, dus dat bewijst dat hij heel sterk was."

 

Vader Evenepoel heeft er nooit aan getwijfeld dat Remco hier toe in staat was, zelfs na zijn val in Lombardije. "Als wij er al niet meer in geloofden, wie dan wel?"

 

"Er werd een bepaald beeld van Remco gecreëerd en daar heeft hij het wel moeilijk mee gehad. "Hij kan niet dalen, hij kan niet in een peloton rijden, hij kan niet wringen, hij kan zich niet positioneren..." Wel, het enige wat hij nog niet kan, is Pogacar volgen."

 

"Remco heeft de pagina omgedraaid. Dit is een totaalpakket voor de coach, de verzorger, Patrick Lefevere, de ploeg... Dit doet absoluut extra deugd. Het zal morgen pijn doen aan de haren."

Moeder Evenepoel: "Hopelijk keren criticasters hun tong"

Ook Agna Van Eeckhout, de moeder van Remco Evenepoel, vertelde dat de kritiek op haar zoon soms hard was. "Hopelijk keren de criticasters nu hun tong", zei ze. "Altijd maar die kritiek en negativiteit... Het zijn ook maar mensen die heel wat werk verzetten."

 

"Hopelijk beginnen de mensen die kritiek geven, nu anders te denken. Remco is nog maar een jongen van 22 jaar. Hij moet er elke dag hard voor werken. Bij ons gaat het soms ook eens een dag niet vooruit."

 

"Het is een moeilijke periode geweest, maar Remco is een vechter. Er zullen zeker nog moeilijke momenten komen, want er wordt veel verwacht van hem. 2e, 3e, 4e of 5e, het is nooit genoeg. Het moet altijd de eerste plaats zijn om iemand tevreden te stellen. Maar Remco heeft nooit opgegeven en is hard blijven werken. En vandaag heeft hij loon naar werk gekregen."

Gerelateerd: