Ga naar de inhoud

Vandegoor: "Pogacar hield een fractie in, genoeg om Mohoric de zege te gunnen"

 za 19 maart 2022 19:10
Tadej Pogacar probeerde drie keer te prikken, zonder succes.

"De finale van een koers als Milaan-Sanremo blijft wondermooi", zegt Christophe Vandegoor vanuit Italië. Onze commentator zag hoe Pogacar en Van Aert alleen zaten na de Poggio en pokerderen in de achtervolging op een ontketende Mohoric. 

Ben je verrast door de zege van Matej Mohoric? 

 

"Neen. Matej Mohoric is gewoonweg een steengoede renner. Vorig jaar nog won hij 2 ritten in de Ronde van Frankrijk en wist hij zich te nestelen in het rijtje van toppers die ritten wonnen in de 3 grote rondes.  Het is typisch een renner waarvan het peloton weet hoe goed hij is, maar bij het grote publiek zette hij nu een enorme stap vooruit."

 

"Al werd hij in de afdaling wel een klein beetje gediend door zijn landgenoot Tadej Pogacar. Die houdt daar de benen stil. Een fractie van een seconde is genoeg voor Mohoric om van te profiteren. Mohoric nam het cadeau in dank aan."

 

"Het is ook normaal. Pogacar geraakt zelf niet weg op de Poggio. Zijn eerste aanval was vlijmscherp, maar daarna was het toch getelefoneerd. Hij ziet op dat moment liever een andere Sloveen winnen dan iemand als Démare, Pedersen, Van Aert of Van der Poel. Mohoric heeft tenslotte al veel gedaan voor Pogacar in de nationale ploeg."

 

Moeten we dan teleurgesteld zijn dat het niet tot een keizerlijke sprint kwam tussen de favorieten? 

 

"Neen. Het is de verdienste van Mohoric dat hij standhoudt. Ik zou de vraag eerder omdraaien. Hoe komt het dat het zo lang uitbleef bij hem? Het is pas sinds de Tour van 2021 dat hij echt aan de oppervlakte komt. Hij werd wereldkampioen bij de beloften en de junioren. Vele gasten stoten meteen door, maar hij niet."

Het is typisch een renner waarvan het peloton al lang weet hoe goed hij is, maar bij het grote publiek zet hij nu een enorme stap vooruit

Christophe Vandegoor

Wout van Aert werd de hele dag goed omringd door zijn ploegmaten. Waar liep het mis voor onze landgenoot? 

 

“Nergens. Alle kopmannen zaten boven op de Poggio gewoonweg alleen. Niemand had nog iemand om het gat dicht te rijden. Alleen Tratnik zat er nog bij, een ploegmaat van Mohoric."

 

"En dan kom je terecht in het typische pokerspel van de laatste 3 kilometer. Diegene die weet dat hij gaat achtervolgen, kan het schudden. Daar moet je durven te pokeren."

 

"Je ziet in die finale ook nog een pak grote namen die er blijven aanhangen. Dat komt natuurlijk ook door het accordeon-spel na de aanvallen van Pogacar. Het viel altijd weer stil.  Dat is het moment waarop de kopmannen elkaar taxeren."

 

Is de Poggio steil genoeg voor iemand als Pogacar om het nog eens te proberen?

 

“Goede vraag. Ik zou het straf vinden als iemand van het niveau van Pogacar, die kan aanvallen, niet meer zou terugkomen naar Milaan-Sanremo. Hij gaat voor alle monumenten, dus ik denk dat hij zeker zal terugkomen en het nog eens zal proberen."

 

"Ten opzichte van Van Aert is hij wel in het nadeel. Wout van Aert kan counteren en moet niet aanvallen. Pogacar zal dat altijd moeten doen. ”

 

Wat scheelt er met Tom Pidcock? 

 

“Die is niet meer op niveau sinds het WK veldrijden. Wat ik zag, is een achterstand die moeilijk nog in te halen valt. Is het een maagvirus of heeft hij zich laten gaan? Hij trok 5 dagen naar New York, maar daarna was hij meteen mee op stage. We zullen te rade moeten bij zijn trainer."

 

"Daarnaast moest Fabio Jakobsen al snel lossen, wat het gelijk van Patrick Lefevere bewijst. Dat het toch net iets te zwaar zou zijn voor de Nederlander. "

Lees ook: