Mohoric verrast alle favorieten in Milaan-Sanremo, Van der Poel op podium

  Milaan - Sanremo
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  16°Cdistance 293 km
  location 10u16: Milaan - 16u43: Sanremo
  trophy Matej Mohoric
  einde
  startfinish
  04080120160200240293

   Een Sloveen heeft Milaan-Sanremo gewonnen! Niet de verwachte Tadej Pogacar bergop, maar Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) in de afdaling van de Poggio verraste de andere favorieten. Hij kwam na een nagelbijter solo over de finish. Mathieu van der Poel werd bij zijn rentree derde.  Wout van Aert eindigde in de groep der favorieten achtste.

   Milaan-Sanremo in een notendop:

   • Winnaar: Met een splijtende demarrage in de afdaling van de Poggio zette Matej Mohoric Milaan-Sanremo volledig naar zijn hand. De Sloveense kampioen wint na etappes in de Tour, Giro en Vuelta zo zijn eerste monument.

   • Verliezers: Tadej Pogacar en Wout van Aert waren op papier de 2 grote superfavorieten. Pogacar vuurde op de Poggio 4 keer een pijl af, maar werd telkens tot de orde geroepen. Van Aert volgde goed op de Poggio, maar had niet veel meer in de tank in de slotkilometers.

   • Comeback: Mathieu van der Poel was alomtegenwoordig in de finale. Op de Poggio reageerde hij gevat toen Pogacar prikjes uitdeelde. Enkel op de afdaling van Mohoric had de "comeback kid" geen antwoord in huis.

   • Statistiek: Voor het eerst in 9 jaar eindigt maar 1 Belg in de top 30 van de Primavera: Wout van Aert op plek 8. De vorige keer dat de Belgen collectief zo'n matig resultaat neerzetten, was Jürgen Roelandts (16e) de enige Belg in de top 30.

   Van Aert met Pogacar en Van der Poel in zijn wiel.

   Pogacar probeert het 4 keer op de Poggio

   Ontploffen deed de koers op de Cipressa door een moordend tempo van Davide Formolo, luitenant van Tadej Pogacar.

    

   Van Aert klitte aan het wiel van zijn Sloveense uitdager. 30 man overleefde de schifting op de Cipressa, van Jakobsen en Pidcock was toen al  even geen sprake meer.

    

   Op de Poggio haalde Pogacar tot 4 keer toe zijn hamer(tje) tevoorschijn. Maar hij sloeg telkens niet hard genoeg. Vooral Van Aert en Van der Poel waren telkens bij de les om de tweevoudige Tour-winnaar terug te fluiten.

    

   De afdaling van de Poggio was het uitverkoren terrein van Matej Mohoric. De Sloveense meester-daler schuwde de risico's niet, kwam enkele keren goed weg, maar sloeg meteen een bres. 

    

   Van der Poel wou de jacht nog op gang draaien, maar de samenwerking liep spaak. Door een val in de afdaling viel er een breukje in de elitegroep en zo had niemand nog een ploegmaat voorin.

   Toen Turgis in de slotkilometer nog in zijn eentje de sprong probeerde te maken, kreeg Mohoric het nog warm. Zeker toen zijn ketting even haperde, maar de Sloveense kampioen hield vol. Turgis en Van der Poel mochten mee op het podium. Van Aert kwam binnen als 1e Belg op de 8e plaats.

   Pogacar probeerde het op de Poggio, maar geraakte niet weg.

   Uitslag Milaan - SanremoUitslag Milaan - Sanremo

   Fase per fase

   1. 16 uur 44. Top 10. 1. Mohoric 2. Turgis 3. Van der Poel 4. Matthews 5. Pogacar 6. Pedersen 7. Kragh Andersen 8. Van Aert 9. Tratnik 10. Démare .
   2. 16 uur 43 match afgelopen
   3. 16 uur 42. Mohoric of Turgis? Razend spannend! .
   4. 16 uur 42. Turgis lanceert een tegenoffensief. Die kloof is nog overbrugbaar. .
   5. Ultimo chilometro. Mohoric stuift met een mooie bonus onder de rode vod door. Is het gewonnen spel voor de Sloveen? . 16 uur 42.
   6. 16 uur 41. Van der Poel gaat weer naar de kop van de favorietengroep, Van Aert sluipt mee.  .
   7. 16 uur 40. Nog 2 km. De voorsprong oogt bijzonder mooi voor Mohoric. Wie haalt achter hem de kastanjes uit het vuur? .
   8. 16 uur 40. Reactie Van der Poel. Van der Poel voelt zich nog fris genoeg en zet de achtervolging in. Van Aert schuift mee met Van der Poel. .
   9. 16 uur 39. Nog 3 km. 4 seconden, meer bedraagt de bonus van Mohoric niet.  .
   10. 16 uur 37. Meesterdaler Mohoric. In de afdaling van de Poggio ruikt Mohoric zijn kans. De Sloveense meesterdaler slaat een bres, maar moet oppassen dat hij niet te onstuimig tekeergaat. .
   11. 16 uur 36. Mooi leiderskwartet. Wanneer Kragh Andersen een gaatje slaat, moet Pogacar op zijn tanden bijten om de brug te slaan naar de Deen. Ook Van Aert en Van der Poel maken de sprong naar voren. Een mooi leiderskwartet! .
   12. 16 uur 35. 3e aanval Pogacar. De tank van Pogacar is nog niet leeg. Hij danst opnieuw op de pedalen, maar krijgt geen vrijheid. .
   13. 16 uur 34. Nog vijftien renners in de favorietengroep. Pogacar houdt de benen stil, het sein voor Roglic om een bommetje te droppen. Van der Poel reageert. .
   14. 16 uur 33. Opnieuw Pogacar. Pogacar schiet een 2e vuurpijl af, Aranburu springt meteen op het wiel. Daarna volgen Van Aert, Roglic, Van der Poel, Turgis en Girmay. .
   15. 16 uur 33.
   16. 16 uur 32. Aanval Pogacar! Daar is de aanval van Pogacar! Van Aert klit aan zijn wiel, ook Van der Poel maakt de sprong. Net als de rest van het pakketje. .
   17. Poggio. Laporte neemt over in dienst van Van Aert. Ook Pogacar stuurt een gezant (Ulissi) naar voren. De boel staat op barsten. . 16 uur 31.
   18. 16 uur 29. Tonelli en Rivi spartelen nog even voor het favorietenpeloton uit. Chapeau, na meer dan 6 uur in de vlucht. .
   19. 16 uur 28. Nog 10 km. Nog meer namen in de favorietengroep: Roglic, Garcia Cortina, Aranburu, Valgren en vermoedelijk ook Sénéchal. .
   20. 16 uur 26. In het wiel van 2 ploegmaten wordt Pogacar in een zetel richting de voet van de Poggio gepiloteerd. Over 2,5 kilometer is het moneytime op de Poggio. .