Ga naar de inhoud

Christophe Vandegoor vanuit Italië: "Uitvallen van Caleb Ewan zal de tactieken toch wat veranderen"

 vr 18 maart 2022 20:14
Christophe Vandegoor.

Christophe Vandegoor zag vorig jaar vanaf de eerste rij hoe Jasper Stuyven de verrassende winnaar van Milaan-Sanremo werd. Ook nu is de wielercommentator erbij in Italië. Op wie zet hij zijn geld? "Toch op Wout van Aert, want na 7 uur koers komen de sterkste beren boven."

"Van der Poel gaat goed zijn"

Mathieu van der Poel werd in laatste instantie toegevoegd aan de deelnemerslijst van Milaan-Sanremo. Hoe goed verwacht Christophe Vandegoor dat de Nederlander al is? "Hij gaat goed zijn, want anders komt hij niet. Hij komt niet naar hier om 300 kilometer te trainen voor de andere klassiekers", is het duidelijke antwoord van onze radiocommentator.

 

"Van der Poel is een fenomeen. Hij heeft al koersen opengebroken vanop 60 of 80 kilometer van het einde, zoals in Kuurne-Brussel-Kuurne of in die zware regenetappe in Tirreno-Adriatico. Dat gaat hij in zo'n specifieke koers als Milaan-Sanremo natuurlijk niet doen." 

 

"Maar Alpecin–Fenix zal wel geleerd hebben uit hun fouten. Hij zat vorig jaar rotslecht gepositioneerd aan de voet van de Poggio. Er is een grote taak weggelegd voor zijn ploegmaats om hem daar beter te positioneren, dan moet hij geen extra inspanningen doen. Vorig jaar zat hij veel te ver en moest hij veel energie verbruiken. In een koers waar ze het laatste half uur doorvlammen, betaal je dat cash."

 

"Door de vele afzeggingen is het hoe dan ook een vreemde editie. Eerlijk: ik heb dit in 25 jaar nooit meegemaakt. Mijn huisdokter zei dat ze bij volwassenen plots kinderziektes zien opduiken die ze in twee jaar niet gezien hebben. Heel opvallend. Maar jongens als Jasper Stuyven en Oliver Naesen gaan zich geen zorgen maken. Liever nu ziek zijn dan over tien dagen."

Alpecin-Fenix zal geleerd hebben van hun fouten van vorig jaar.

Christophe Vandegoor

"Pogacar en Van Aert hebben nood aan harde koers"

Hoe moeten ze bij Lotto-Soudal de koers aanpakken nu Caleb Ewan is uitgevallen? "Straks wordt het Philippe Gilbert nog", gaat Vandegoor voort. "Misschien komt het ook Florian Vermeersch ten goede?"

 

"Hoe dan ook zal het voor Lotto een andere manier van koersen worden. Misschien kunnen ze iets proberen tussen de Cipressa en de Poggio, maar met de wind in de rug gaat het tempo heel hoog liggen en wordt dat moeilijk."

 

Naar de topfavorieten dan: hoe hard gaan UAE en Jumbo-Visma de koers maken voor hun kopmannen Tadej Pogacar en Wout van Aert? "Door het wegvallen van Ewan zal de tactiek toch lichtjes wijzigen. Nu is er enkel nog Fabio Jakobsen die er niet meer mag aanhangen na de Cipressa."

 

"Pogacar en Van Aert hebben wel allebei nood aan een harde koers. Het zal de laatste twee uur hard moeten gaan, dus ik denk dat ze gaan vlammen vanaf de Cipressa."

 

Hoe moeten de andere ploegen daarop antwoorden? "Een gemakkelijke, maar ook moeilijke vraag om te beantwoorden", doet Vandegoor mistig. "Ik zou zeggen: stem je koers af op Jumbo en UAE, probeer te volgen en ga mee. Maar ik vrees voor dat scenario. De laatste jaren zijn er niet veel duivels uit een doosje gekomen."

Wie is dan de gedoodverfde winnaar van Vandegoor? "Ik ga toch voor Van Aert. Hij zegt zelf dat hij even goed is als in 2020, toen hij won, en beter dan vorig jaar. Hij heeft ook het wapen van zijn sprint, al verloor hij wel zijn laatste twee sprints. Maar het is een koers van zeven uur en dan komen de sterkste beren boven."

Ik denk dat ze gaan vlammen vanaf de Cipressa.

Christophe Vandegoor
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: