Wout van Aert verwacht Mathieu van der Poel meteen voorin: "Was eerder verrast dat hij niet zou starten"

 vr 18 maart 2022 16:27
Wout van Aert, daags voor Milaan-Sanremo.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) is één van de grote kanshebbers om morgen Milaan-Sanremo te winnen. De Belgische kampioen heeft een goede Parijs-Nice achter de rug en zakt dus met vertrouwen af naar het eerste monument van het wielerseizoen. Van Aert wil La Primavera graag een tweede keer winnen, maar houdt uiteraard rekening met Tadej Pogacar én Mathieu van der Poel.

"Niet veel aanpassen aan Pogacar"

Zijn concurrenten vallen als vliegen, maar met Wout van Aert gaat het uitstekend in Italië. "Ik voel me voorlopig prima", zegt hij daags voor Milaan-Sanremo. "Het is wel bijzonder, al die afmeldingen. We spreken niet enkel meer over corona, denk ik. Het protocol binnen de ploeg is uitstekend, we blijven voorlopig gespaard. Al is er wel wat geluk mee gemoeid."

 

De winnaar van twee seizoenen geleden is morgen samen met Tadej Pogacar de grote favoriet voor de zege. Van Aert lijkt heel erg ontspannen. "Ik heb een goede week gehad in Frankrijk en ben goed hersteld. Het vertrouwen is er en alles is gelopen zoals ik het had gehoopt."

 

Is het voor Van Aert eigenlijk een voordeel dat Pogacar Milaan-Sanremo rijdt? "Hij is een ronderenner en wil een zware koers. Er zal misschien nog meer interesse zijn dan anders om een hoog tempo op te leggen of vroeg aan te vallen. Met zijn conditie kan hij zeker het koersverloop bepalen."

 

"We zijn op een bepaalde manier ook bondgenoten. Ook ik ben gebaat bij een harde koers. Veel aanpassen moeten we dus niet doen, maar het is wel een ander type renner die je in de gaten moet houden. Van een pure sprinter verwacht je geen aanval op de Poggio, van hem wel."

 

Misschien dropt de Tour-winnaar wel al een bommetje op de Cipressa? "Dat zou kunnen, maar het is moeilijk om daar iets te forceren. Vaak lijkt er op de Cipressa niet veel te gebeuren, maar die klim legt de koers soms in een beslissende plooi. Zonder de Cipressa zou de Poggio helemaal niet beslissend zijn, nu wel."

Het vertrouwen is er en alles is gelopen zoals ik het had gehoopt.

Wout van Aert

"Sanremo ligt me"

Durft Van Aert te gokken op zijn sprint? Na Parijs-Nice was hij niet tevreden over zijn snelle benen. "Ik heb het rustig aan gedaan deze week, dat is goed voor mijn explosiviteit. Meer kon ik ook niet echt doen op vijf dagen. Het zal zaak zijn om fris de finale in te gaan. Sanremo is een koers die pas na vijf uur een eerste keer echt lastig wordt."

 

Wat verandert de deelname van "maatje" Mathieu van der Poel? "Het is voor iedereen natuurlijk afwachten hoe goed hij is. Hij zal natuurlijk enkel starten als hij voelt dat hij er klaar voor is. Maar als er één monument is waar je meteen kan meedoen voor de zege zonder wedstrijdkilometers in de benen, dan is het wel Sanremo."

 

"Daarom was het voor mij een verrassing dat hij eerst niet zou starten, maar blijkbaar zijn ze bij Alpecin-Fenix van gedacht veranderd."

 

Het "slechtste" resultaat van Van Aert in Milan-Sanremo is een zesde plaats. Een tweede zege zou dus niet uit de lucht komen vallen. "Ik ben zeker even goed als in 2020, toen ik won, en beter dan vorig jaar. Deze koers ligt me, morgen gaan we weer voor de zege."

Ik vond het eerst verrassend dat Van der Poel niet zou starten in Milaan-Sanremo, maar blijkbaar zijn ze bij zijn ploeg van gedacht veranderd.

Wout van Aert
Lees ook: