Ga naar de inhoud

Hét Wielermanager-dilemma: zet ik Mathieu van der Poel nu in mijn ploeg? Dit zeggen de experts

 vr 18 maart 2022 16:16

To Van der Poel or not to Van der Poel? Dat is de vraag die vele wielermanagers zich op dit moment stellen. De renner van Alpecin-Fenix werd maar door een paar enkelingen opgenomen in de selectie bij de start van het seizoen. Diegenen die dat niet deden, staan plots voor een dilemma. 

Sneller dan verwacht keert Mathieu van der Poel terug naar het peloton. De Nederlander staat zaterdag plots vol vertrouwen te blinken aan de start van Milaan-Sanremo. Ook voor de rest van het voorjaar stuurt hij positieve signalen uit. En dus stellen vele wielermanagers zich de vraag of ze hem moeten transfereren. 

 

"We zitten op een cruciale fase in het spel", zegt Gilles van het wielercollectief de Lead-Out. Dat collectief heeft zich de voorbije maanden gespecialiseerd in de tactiek achter Wielermanager. 

 

"We zeggen altijd om niet in paniek te slaan, maar nu is het moeilijk om rustig te blijven."

 

Die paniek heeft natuurlijk allemaal te maken met het aantreden van Mathieu van der Poel. Maar als je hem in je ploeg wil halen, betaal je een hoge prijs: 12,5 miljoen. 

 

"Je keuze hangt natuurlijk af van wie je al in je team hebt staan, want je moet 2 transfers opofferen om hem binnen te halen. Dan spreek ik over 2 renners van 7 tot 8 miljoen of een hele dure zoals Julian Alaphilippe. Misschien is het wel hét moment om de Fransman eruit te zwieren. Die zou ik zonder nadenken opofferen."

 

"Zelf blijf ik er voorlopig af", zegt Gilles aarzelend. "Ik heb Colbrelli en Senechal, die ga ik niet meteen wegsmijten. Bij Senechal is er ook wat twijfel de voorbije weken, maar wie zegt dat die geen punten meer gaat pakken? En Colbrelli doet geen E3 en Gent-Wevelegem, maar wat als die top is voor de Ronde, Amstel en Roubaix?"

 

Misschien wel hét moment om Julian Alaphilippe op te offeren

Toch slaat de twijfel toe bij Gilles, zeker omdat zijn collega-studenten intussen wel kozen voor Van der Poel.

 

"Ik denk ook wel dat Mathieu in orde zal zijn", gaat Gilles verder. "Ik heb het ruw uitgerekend met onze expected wielermanager puntentheorie. Op basis daarvan zou hij dit voorjaar nog maximaal 220 punten kunnen halen. Dat is behoorlijk veel."

 

"In Sanremo zie ik hem nog niet meedoen voor de winst en zou ik hem zeker niet als kopman zetten. Maar voor de Ronde en Roubaix wordt hij sowieso interessant."

 

"Maar weegt het op tegen wie je eruit zet? Je kan naast Julian Alaphilippe ook Caleb Ewan overwegen. Ik ga ervan uit dat die na Milaan-Sanremo ook Brugge-De Panne skipt volgende woensdag. Florian Vermeersch zou ik durven opofferen, net als Anthony Turgis. Zelfs Benoot komt door zijn blessure in aanmerking."

 

"Wat je ook doet, ik zou sowieso adviseren om nog 2 transfers over te houden voor de Ardennen. Als je dan nog een Roglic of Alaphilippe erin kan gooien, dan is dat wel sterk. Van nu tot en met de Amstel zal Mathieu van der Poel punten opleveren. Daarna zou ik schakelen naar iemand als Tadej Pogacar."

Meest gekozen transfers
rit 7  /  18 - Milaan-Sanremo
renners in
  1. Van der Poel Mathieu
  2. Pogacar Tadej
  3. Pedersen Mads
renners uit
  1. Colbrelli Sonny
  2. Ewan Caleb
  3. Lampaert Yves
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: