Ga naar de inhoud

Fabio Jakobsen voor 1e Milaan-Sanremo: "Met deze vorm zou ik over Poggio moeten raken"

 vr 18 maart 2022 15:25

Fabio Jakobsen is na het wegvallen van Julian Alaphilippe plots het speerpunt van Quick Step-Alpha Vinyl voor Milaan-Sanremo. De Nederlandse sprintbom weet wat zijn opdracht is: over de Cipressa en de Poggio raken. 

Aan goesting alleszins geen gebrek bij Fabio Jakobsen daags voor de start. "Het is een monument natuurlijk. Zo zijn er maar 5 en als sprinter is dit natuurlijk het monument waar ik het meeste kans maak. Elke renner wil dit soort koers eens winnen."

 

Jakobsen hoopt natuurlijk dat het morgen uitdraait op een sprint. "Er is altijd een sprint in Milaan-Sanremo. De vraag is alleen, is het voor plek 1 of voor een plaats in de top 10. De voorbije jaren zie je dat de zeges een beetje fiftyfifty voor sprinters en voor andere mannen waren. Het wordt dus zeker niet elk jaar een massasprint, maar als het er wel een wordt en je zit thuis in de zetel, dan kan je zeker niet winnen."

 

De grote vraag bij Jakobsen is natuurlijk: raakt hij over de bergjes? "Op de Tri Capi weet je al of je zal kunnen meedoen voor de zege of niet. Maar normaal zal ik daar wel over komen. De Cipressa dat is een inspanning van 10 minuten en daar zal er al hard gereden worden. Op een goede dag en met goede benen kan ik daar wel bij de groep blijven, denk ik."

 

En de Poggio? "Na de Cipressa is het positioneren richting daar. En aan de voet is het kijken wat je nog kan duwen. Het is nog 5 minuten "full gas" dan. Met deze benen en met wat ik nu duw, zou het moeten lukken. Al is het na 270 kilometer natuurlijk een ander verhaal. Je weet het dus pas aan de voet."

 

"Maar mijn vorm en mijn niveau zijn beter dan ooit. Als het morgen niet lukt, dan had het eerder in mijn carrière zeker ook niet gelukt."

"Heb nog nooit 7 uur op de fiets gezeten"

Hoe schat Jakobsen zijn sprint nog in na een race van bijna 300 kilometer? "Ik weet het eigenlijk niet", was hij eerlijk. "Ik heb nog nooit meer dan 7 uur op de fiets gezeten. Maar het is een eendagskoers en dan kan je tot het uiterste gaan."

 

Over de ploegtactiek wou Jakobsen nog niet veel lossen, maar Quick Step-Alpha Vinyl lijkt te toch te zullen mikken op een massasprint. "Door het wegvallen van mannen als Julian Alaphilippe ligt er wel meer druk op mijn schouders, dat is normaal. Maar ik ben hier zeker ook voor de ervaring. Er zijn nog een paar grote favorieten over bij de andere ploegen. Zij moeten de koers dragen."

 

Door de afwezigheid van sprinters, zoals onder anderen Caleb Ewan, lijken er ook niet al te veel ploegen die het tot een sprint willen laten komen. "Misschien Trek wel voor Mads Pedersen of Israel-Start Up Nation voor Nizzolo. En misschien wil Ineos iets proberen voor Viviani. Ik denk ook dat Jasper Philipsen bij Alpecin-Fenix een goede kans zou kunnen maken, al rijdt daar nu ook Mathieu van der Poel mee."

 

"Dit wordt mijn eerste monument, wie had dat anderhalf jaar geleden gedacht? Ik ga er zeker van genieten, behalve op de Cipressa en de Poggio."

Mijn vorm is beter dan ooit. Als het morgen niet lukt om de Poggio over te raken, dan was dat voor vandaag zeker ook niet gelukt.

Lees ook: