Ga naar de inhoud

"Het is een zeer goed signaal dat Wout van Aert past voor de Strade Bianche"

Wout van Aert won zaterdag de Omloop.

Wout van Aert was voor het openingsweekend al de figuur om naar uit te kijken, na één koers is hij nog meer het gespreksonderwerp. Ook in De Tribune kwam de Belgische kampioen uiteraard aan bod. "Hij schuift de hete aardappel niet door, hij eet hem net op."

Rik Vanwalleghem en Frederik Backelandt, onze gasten gisteren in De Tribune, hoef je niets te leren over de geschiedenis van de wielersport. 

 

Toen hen gevraagd werd om Wout van Aert in een breder historisch kader te plaatsen, kwamen ze uit bij een mix van Roger De Vlaeminck en Rik Van Looy.

 

"Roger De Vlaeminck kon ook alles", stelt Rik Vanwalleghem. "De Tour, waar het maar niet lukte, was een beetje een smet op zijn carrière. Dat zat in zijn hoofd. Het was zijn ding niet, maar al de rest wel."

 

"Hij was bij Brooklyn alleen kopman en dat had hij het liefst", vult Frederik Backelandt aan. "Wout van Aert schuwt die rol ook niet."

 

"In Gent lachte hij bij de start van de Omloop zelfs een beetje. Hij stelde vast hoe de rest alles deed om die hete aardappel, de rol van favoriet, door te schuiven."

 

"Van Aert eet die aardappel op. Het glijdt allemaal van hem af, net als bij De Vlaeminck destijds."

"Er is de neiging om te denken dat je alles moet meepakken als het goed gaat"

Frederik Backelandt legde ook de link met Rik Van Looy ("denk ook aan de connectie Herentals, waar Wout van Aert woont"). Met zulke adelbrieven ben je toch onklopbaar in het voorjaar?

 

Backelandt: "Ik hoorde Patrick Lefevere zeggen dat hij niet verwacht had dat Van Aert nu al zo scherp zou staan. Hij werkt enorm hard op training, maar is ook heel snel in vorm."

 

"En hij maakt ook enorme keuzes. Het zal zaterdag pieken als hij niet aan de start staat van de Strade Bianche."

 

Vanwalleghem: "Het is een zeer goed signaal dat hij gepast heeft voor het WK veldrijden en nu voor de Strade."

 

"Dat moet je kunnen. Er is de neiging om te denken dat je alles aankan en alles moet meepakken als het goed gaat."

 

"Van Aert is bovendien nog maar 27 jaar. Nu pas komen de vette jaren eraan voor een renner. Er staat een hoofd op en de benen zijn er."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de app van Sporza, klik daarvoor bovenaan de navigatie op "podcasts".