Ga naar de inhoud

De top 10 van 2019

De top 10 van 2019 - "Victor Wegnez maakt het doelpunt van het jaar"

 ma 30 december 2019 08:09
Victor Wegnez liet de Wilrijkse Pleinen ontploffen in augustus.
Victor Wegnez liet de Wilrijkse Pleinen ontploffen in augustus.

Morgen loopt het jaar ten einde. Samen met onze commentatoren blikken we terug op 2019. In de zomer heeft de Belgische hockeyploeg de Europese titel veroverd. Daarvoor moesten de Red Lions wel een achterstand ophalen in de halve finales tegen Duitsland.

De 10 van '19: De remontada van de Red Lions

Het arendsoog van Vanasch

De Belgische hockeyploeg heeft vorige zomer voor eigen publiek na de wereldtitel ook de Europese titel in de wacht gesleept. Toch zag het er even benard uit. In de halve finales kwam Duitsland 2-0 voor in Antwerpen. Maar toen kwam die "remontada", met een geweldig doelpunt van youngster Victor Wegnez.

 

Eddy Demarez (tv-commentator): "Het begon helemaal niet goed. "Oei", denk je dan tijdens de rust. "Het gaat hier toch niet foutlopen voor eigen volk?"

 

Dirk Gerlo (radiocommentator): "Het begint onwaarschijnlijk slecht met een 0-2 achterstand in de eerste helft. Toch zag ik geen paniek bij de Red Lions."

 

Demarez: "Na de rust wordt het net niet 0-3 voor Duitsland. Duitsland krijgt een strafcorner en vervolgens ook een strafbal, maar wat doet onze Vincent Vanasch? Hij heeft de Duitsers in het verleden al de bal met de hand zien stoppen. Dat mag niet en Vanasch is zo lucide om dat aan te kaarten. Erg cruciaal, want anders was het EK op een enorme ontgoocheling uitgedraaid voor België."

 

Gerlo: "Als het 0-3 stond mag je het vergeten. Misschien was dat wel de fase die voor een klik heeft gezorgd bij de Red Lions. Vanaf dat moment zag je het geloof groeien. Ze zijn blijven hockey spelen en zetten de wedstrijd naar hun hand."

 

Demarez: "In de tweede helft duurt het ook even voor de aansluitingstreffer valt. Maar dan voel je dat het goed gaat komen, want de Red Lions zijn zo sterk in hun hoofd sinds het WK vorig jaar."

De actie van Wegnez

Eddy Demarez: "En het komt goed. Het wordt 2-2 en dan is er dat moment van Victor Wegnez, de speler van het toernooi ook. Hij zet de tribunes in vuur en vlam. Na zijn doelpunt volgt een uitbarsting van vreugde in een zinderende halve finale."

 

Dirk Gerlo: "Als daar een decibelmeter hing, dan zouden we zeker richting de 100 zijn gegaan. Met onwaarschijnlijk veel lef stormt hij de cirkel binnen om de bal dan prachtig in de hoek te kruisen. Een formidabel doelpunt was het, het doelpunt van het jaar."

 

Demarez: "Een halve finale die de Belgen winnen van Duitsland, altijd een ploeg waar je voorbij moet voor een titel. Die match zullen de Lions hun hele carrière herinneren. Meer nog dan de finale, want daarin ging Spanje wel erg vlot voor de bijl."

 

"De halve finale op de Olympische Spelen in Rio blijft voor mij dé referentiematch van de Red Lions, maar die halve finale op het EK in Antwerpen komt dicht in de buurt."

 

Gerlo: "Ik heb nooit zo’n uitmuntende sfeer beleefd in het hockey als op de Wilrijkse Pleinen. De collectieve ontlading na de 3-2 van Wegnez was één groot kippenvelmoment."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"En ze zijn nog eens beleefd ook"

Ook basketbal- en wielercommentator Christophe Vandegoor is gecharmeerd door de Red Lions. "Omdat het stuk voor stuk persoonlijkheden zijn", vindt hij.

 

"Die spelers hebben veel opgeofferd voor hun sport en ze zijn nog eens beleefd ook. Ze zeggen goeiedag, ze schudden je de hand en ze vragen hoe het met je gaat. Hoeft niet, maar ze doen het wel."

 

"Je krijgt ook antwoorden op je vragen, ze kijken je in de ogen en ze draaien niet om de hete brij heen. Daar heb ik enorm veel respect voor. Op alle vlakken zijn de hockeyspelers voorbeelden voor andere sporters."

VIDEO: De thriller België - Duitsland (4-2)

Elke dag onthullen we een nieuw moment. Morgen kent u de sportsensatie van 2019.