Ga naar de inhoud

De top 10 van 2019

De top 10 van 2019 - "Nina Derwael warmt op in het goud"

 za 28 december 2019 09:09
Nina Derwael blinkt na haar perfecte oefening op het WK.
Nina Derwael blinkt na haar perfecte oefening op het WK.

Tot en met de laatste dag van het jaar blikken onze commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2019. Vandaag is Nina Derwael aan de beurt. Niet alleen onze turnspecialistes zijn onder de indruk van de wereldkampioene, ook Michel Wuyts schat de gouden plak hoog in.

De 10 van 2019: Nina Derwael verlengt haar wereldtitel

"Ze kijkt niet naar haar concurrentes"

Het Amerikaanse fenomeen Simone Biles domineert opnieuw het wereldkampioenschap turnen, maar op één onderdeel blinkt Nina Derwael uit. Op zaterdag 20 oktober 2019 verlengt ze in Stuttgart haar wereldtitel op de brug met ongelijke leggers.

 

"Nina was als laatste aan de beurt in de finale en ik was erg benieuwd hoe ze dat zou aanpakken", vertelt Inge Van Meensel. "Als favoriete is het ideaal als je halverwege de wedstrijd mag turnen, maar de loting had er anders over beslist."

 

"Na de voorstelling van de finalistes zie ik ze meteen weer wegtrippelen naar de opwarmingshal. Wat ging ze daar doen?"

 

"Achteraf vertelt ze dat ze haar oefening nog een keer wou uitvoeren. Ze had de finale dus niet gevolgd en de scores van haar concurrentes niet bekeken. Pas op het allerlaatste moment duikt ze weer op om haar finale te turnen."

Na de voorstelling van de finalistes zie ik ze meteen weer wegtrippelen naar de opwarmingshal. Wat ging ze daar doen?

Inge Van Meensel

"Spanning, afwisseling en elegantie"

"Het is opmerkelijk dat ze niet is gaan opwarmen in de wedstrijdhal zelf", pikt Steffy Merlevede in. "Je moet die brug toch eens gevoeld hebben om te weten hoe die veert bijvoorbeeld, maar Nina Derwael vindt dat niet nodig, ongelooflijk."

 

"Derwael is een uitzonderlijk talent. Het turnen werd lang gedomineerd door de Russen, de Amerikanen, de Roemenen en de Chinezen, maar nu staat er een Belgische aan de wereldtop. Zij is de maatstaf op de brug met ongelijke leggers."

 

"Haar oefening gaat erg snel en dat is waar de internationale turnfederatie naartoe wil. Er zit geen rustpunt of een tussenzwaai in."

 

"Tot een tijd terug waren brugoefeningen saai. Nina Derwael heeft daar spanning en afwisseling ingebracht. Ze wisselt veel van de lage naar de hoge legger. En dat doet ze nog eens erg elegant ook."

Nina Derwael
Nina Derwael zwaait naar goud.

Gouden nagels en gouden outfit

"Haar oefening verloopt fantastisch. Voor het eerst balde ze een vuist toen ze geland was. Zo mooi", vervolgt onze commentator Inge Van Meensel.

 

"Vorig jaar wisten we dat ze goud zou pakken als ze haar oefening doet. Ze stak er met kop en schouders bovenuit. Nina viel in de prijzen en werd overal in de bloemetjes gezet."

 

"Het duurde dus even vooraleer Nina weer op dreef kwam op training. Ze heeft het een paar maanden moeilijk gehad en liet daarom het EK vallen."

 

"Op de Europese Spelen draaft ze toch op, maar ze valt er van de brug. Meteen daarna turnt ze de finale op de balk en daar heeft ze laten zien hoe mentaal sterk ze is. Ze was zo nijdig dat ze de wedstrijd won."

 

"Toen wist ze dat de speeltijd voorbij was. Nina besefte dat ze weer top moest zijn op het WK en dat was ze ook."

 

"Met gouden nagels trouwens. Bij de juniores had ze een keer zilver gepakt met zilveren nagels. Haar trainer stelde voor om voor goud te gaan. Sindsdien lakt ze haar nagels goud voor grote kampioenschappen."

 

"Tijdens de opwarming had ze zelfs haar gouden pak aangetrokken. Zo on-Belgisch, maar zo fantastisch. Ze beschikt niet alleen over een flinke dosis talent, maar er staat ook nog een sterke kop op."

Tijdens de opwarming had ze zelfs haar gouden pak aangetrokken. Zo on-Belgisch, maar zo fantastisch.

Inge Van Meensel

Michel Wuyts: "Met veel liefde voor het gracieuze"

Niet alleen onze turnspecialistes hebben vol bewondering naar de elegante oefening van Nina Derwael gekeken, ook andere commentatoren zijn vol lof voor de wereldkampioene.

 

Michel Wuyts: "Weet je waarom ze verbaast? Omdat ze dat uiteindelijk niet doet. Er hangt al zo’n verwachtingspatroon rond Derwael dat ze niet zal falen. Daar heb ik onwaarschijnlijk veel respect voor."

 

"Ik kijk met veel liefde voor het gracieuze. Derwael heeft haar lengte mee, maar beheers die maar eens aan dat aartsmoeilijke toestel. En niet alleen haar lichaamsbeheersing is zo fenomenaal, ook haar mentale beheersing is uitmuntend. Met die combinatie overheerst ze."

 

Carl Berteele: "Aan de top blijven is een grote uitdaging en daar slaagt Nina Derwael met verve in. Met je eerste wereldtitel verras je iedereen. Bevestigen is zoveel moeilijker, chapeau. Wat een koelbloedigheid straalt ze ook uit."

 

Maarten Vangramberen: "Nina Derwael volgt zichzelf op als wereldkampioene en dat als allerlaatste in haar finale. Iedereen in de zaal wist dat zij de topfavoriete was. Ze kon alleen maar falen, maar ze maakt geen enkele fout. Ongelooflijk."

 

"Ik heb een keer geprobeerd om zo’n rondje te draaien. Ik ben halfweg geraakt en het deed ongelooflijk veel pijn ook (lacht)."

 

Eddy Demarez: "In turnen ligt het niveau ontzettend hoog. Dat maakt het extra moeilijk om bij de wereldtop te geraken. En dan bevestigt Nina Derwael met haar stalen zenuwen dat zij de allerbeste is in haar discipline. Fenomenaal vind ik dat voor een Belgische."

VIDEO: De gouden oefening van Nina Derwael

Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2019.