Ga naar de inhoud

De top 10 van 2019 - "Wout van Aert klopt Elia Viviani in de Tour, pure magie"

Wout van Aert is alle sprinters te snel af.

Tot en met oudjaar blikken onze commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2019. Op maandag 15 juli bekroont Wout van Aert zijn eerste Ronde van Frankrijk met een ritzege. In een compacte kopgroep verslaat hij topsprinter Elia Viviani.

De 10 van '19: Wout van Aert sprint naar ritzege in de Tour

"Ogen vol ongeloof"

"Het mooiste is wanneer iets gebeurt wat je vooraf nooit verwacht", blikt Michel Wuyts terug. "Ik had nooit durven te hopen dat Wout van Aert een sprint zou winnen in de Ronde van Frankrijk. Hij had het al een keer gedaan in de Dauphiné, maar dat is een ander niveau."

 

"Na een zware etappe met waaiers in het slot bewijst Van Aert dat hij over veel power en een verschrikkelijk hoog vormpeil beschikt. En hij droogt de beste man, Elia Viviani, af."

 

"De verwondering wordt ook nog eens in de verf gezet door de Italiaan zelf. "Dit kan toch niet", lees je af in zijn ogen vol ongeloof."

 

"Dat is magie. En dan voel je ook dat geluk als commentator, dan word je chauvinist. We zijn toen gaan rechtstaan in onze cabine en dat is nog niet zo vaak gebeurd."

 

"We deden het een keer toen Van Avermaet olympisch kampioen werd. José De Cauwer en ik moeten samen 130 jaar zijn, maar we waren zo blij als kinderen. Dat hadden we nu ook."

We zijn toen gaan rechtstaan in onze cabine en dat is nog niet zo vaak gebeurd.

Michel Wuyts

"Viviani begreep het echt niet"

"Ik zat toen op de redactie", herinnert Ruben Van Gucht zich. "De dagen ervoor had hij al laten zien dat hij in topvorm verkeerde. Op de een of andere manier zat een ritzege eraan te komen."

 

"Wat ik me vooral herinner is hoe Michel Wuyts en José De Cauwer uit hun dak gaan. Michel begrijpt niet hoe het mogelijk is. Een sterke beer klopt een topsprinter."

 

De blik van Viviani blijft Van Gucht bij. "Ik heb een nummer 2 nog nooit zo zien kijken. Hij begreep het echt niet dat hij, een van de beste sprinters ter wereld, geklopt werd door Wout van Aert."

VIDEO: De magische sprint van Wout van Aert

Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2019.