Dimitri Van den Bergh mag zich niet langer de enige Belgische majorwinnaar in het darts noemen, want met Mike De Decker staat er een nieuwe kroonprins op. Het begin van een bloeiperiode voor ons land? Sporza Daily gaat op zoek naar de impact. "Je mag zeker spreken van Belgische weelde."
Hij had nog nooit de laatste 16 gehaald op een major - "podiumvrees", klonk het - maar op de World Grand Prix heeft Mike De Decker alle schroom opzijgezet. Hij klopte wereldkampioen Luke Humphries in de finale voor de prestigieuze eindzege.
"Dit is enorm groot", benadrukt Erik Clarys, ex-darter en co-commentator bij VTM. "Dat mag je niet onderschatten. Dit is een boost voor het Belgische darts en een mijlpaal voor Mike."
Zijn die majors dan zo groot? "Je hebt 10 van die grote toernooien in een seizoen, elk met hun eigen charme", verklaart Clarys. "De Grand Slam of Darts wordt bijvoorbeeld in poules gespeeld, in een ander toernooi speel je om ter eerst naar een bepaald aantal legs, zeg maar spelletjes."
"Bij de World Grand Prix moet je elke leg beginnen met een pijltje in een dubbel, de buitenste ring. Pas dan begint je score te tellen. Omdat dit extra moeilijk is, wordt deze major heel hoog aangeschreven."
Dit is een boost voor het Belgische darts en een mijlpaal voor Mike.
Dat vertaalt zich ook in het prijzengeld. Mike De Decker strijkt 120.000 pond op voor zijn eerste titel op de World Grand Prix. "Daarmee is het samen met het UK Open het op twee na best betaalde toernooi", aldus Clarys.
"Het WK blijft het summum, waar de eindwinnaar een half miljoen pond krijgt. Op het World Matchplay valt 200.000 pond te verdienen door de winnaar. Daar gaan uiteraard wel nog belastingen af."
Het is ook een stevige springplank voor De Decker in de wereldranking, die wordt opgesteld op basis van prijzengeld. In de PDC Order of Merit staat hij nu 25e.
"Het was zijn doel om voorbij Kim Huybrechts te raken en de top 32 te halen", weet Clarys. "Dat prijzengeld blijft ook 2 jaar op zijn conto staan, dus hij is nu even zeker van zijn plek. Als hij redelijk presteert kan hij misschien het jaar afsluiten in de top 20 of zelfs de top 16."
Wissel van de wacht?
In de top 16 blinkt met Dimitri Van den Bergh al een Belg, die 2 majors op zijn palmares heeft staan. De Belgische dartstenoren stonden op de World Grand Prix ook tegenover elkaar in de halve finale.
"Je mag zeker spreken van Belgische weelde", zegt Clarys. "De bal is enkele jaren geleden aan het rollen gegaan en tijdens corona heeft het darts een extra boost gekregen. Zo wordt het groter, groter en groter."
"Mike gooit momenteel stabieler dan Dimitri, maar die heeft dan weer meer ervaring op het hoogste niveau", ziet Clarys. "Als Mike tot het WK zo blijft presteren, kan het weleens de wisseling van de wacht zijn."
Al hoopt Clarys eigenlijk op twee Belgen die elkaar naar een hoger niveau stuwen. "Dan krijg je misschien het effect dat ex-wereldkampioen Raymond van Barneveld in 2007 had in Nederland. Kijk nu maar eens naar hoeveel top-Nederlanders er zijn. Dan kunnen in de toekomst veel toptalentjes opstaan in België."
En die talenten beginnen zich ook al te tonen. Afgelopen weekend was niet alleen Mike De Decker aan het feest, maar ook de 13-jarige Lex Paeshuyse. "Hij heeft de World Masters gewonnen", zegt Clarys. "Dat is een hoog aangeschreven toernooi van de amateurbond WDF."
"Er staan mooie namen op de erelijst. Vorig jaar won Luke Littler, de verliezende WK-finalist. Lex is nog maar 13 jaar, dus hij heeft het misschien om het te maken."
"Maar zo staan er zeker nog 10 tot 15 jongeren te trappelen. Het is een simpel rekensommetje. Hoe meer mensen darten, hoe meer talenten er bij zullen zijn."