EK in Limburg "genereert heel veel aandacht": "Het leeft en veel renners hebben dit EK aangestipt"

 wo 11 september 2024 11:53
Tomas Van Den Spiegel.

Een moeilijke zoektocht naar een geschikte datum? Een overvolle kalender en de concurrentie met andere koersen? Flanders Classics, dat de lokale organisatie ondersteunt, ontkent niet dat het EK wielrennen te maken heeft met hinderpalen, maar benadrukt hoe het EK in Limburg "meer aandacht genereert dan de vorige edities". "Dit EK leeft echt en veel renners hebben de koersen aangestipt."

Vanochtend is het startschot gegeven van het EK wielrennen. Ons land staat dit jaar in voor de organisatie van het Europese wielerevenement. In Limburg worden tussen woensdag en zondag 14 Europese titels uitgedeeld. 

 

Voor de profs wordt dit de 9e editie en Limburg is vastberaden om de Vlaamse wielerreputatie alle eer aan te doen. Dat had de Europese Wielerunie ook goed ingeschat met de keuze voor Limburg als gastregio.

 

"Er is hard gewerkt aan dit evenement en het EK in Limburg genereert, zoals de wielertraditie het in Vlaanderen wil, heel veel aandacht", legt Tomas Van Den Spiegel, CEO van mede-organisator Flanders Classics, uit.

 

"Er is veel meer gebeurd rond het Europese kampioenschap dan de voorbije jaren. Ik sprak de voorbije dagen nog met enkele ploegleiders. Zij gaven aan dat het nooit meer geleefd heeft dan nu."

Ondanks de moeilijke positie op de kalender en het algemene kalenderprobleem, mogen we niet blind zijn voor het feit dat veel renners dit EK echt wel aangestipt hebben.

Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics)

Enkele potentiële trekpleisters ontbreken, maar dat mag de pret niet bederven. "Je kan kijken naar wie er niet is, maar vrijwel elke Europeaan die over 2 weken kansloos is op het WK in Zürich, staat hier aan de start. Dat is toch een groot pluspunt."

 

Is er daarom in Limburg overigens gekozen voor een vrij vlakke omloop waarbij een sprint wordt verwacht? "We hebben wel goed nagedacht over hoe we het parcours zouden opbouwen."

 

"We zijn sowieso beperkt in deze regio en ook qua afstand. Normaal mag een EK maar 180 kilometer zijn, maar met onze koers van 220 kilometer is er al een uitzondering. En we zijn erin geslaagd om een attractief parcours uit te stippelen met kasseien en ontsnappingsmogelijkheden."

 

"Er zijn uiteraard zoals altijd afwezigen en afzeggingen, maar naar het WK gaat ook geen enkele sprinter. Ondanks de moeilijke positie op de kalender en het algemene kalenderprobleem, mogen we niet blind zijn voor het feit dat veel renners dit EK echt wel aangestipt hebben."

Onder meer Milan en Philipsen gaan zondag de strijd aan in de wegrit.

Geen concurrentiestrijd

Het deelnemersveld had nog aantrekkelijker kunnen zijn, maar er is dit weekend een overlapping met de Canadese koersen. "Dat blijft ongelukkig, maar je moet niet proberen te concurreren."

 

"Dat geldt overigens voor veel koersen in de WorldTour. De Omloop Het Nieuwsblad valt ook samen met de UAE Tour. Volgend jaar is er in Kopenhagen een nieuwe koers tijdens de Ronde van Zwitserland."

 

"Het EK heeft evenwel nooit meer geleefd dan nu, ook internationaal. Heel veel tv-zenders zijn op de afspraak en we zetten, net als de andere continentale kampioenschappen, duidelijk stappen."

Gerelateerd: