Man-Kei To neemt vrede met "terechte" 4e plaats, maar lonkt stiekem al naar LA 2028: "Ik heb nog marge"

 ma 2 september 2024 12:39

Het is een ferme rollercoaster geweest voor Man-Kei To. De G-badmintonspeelster nam een vliegende start in Parijs, stak haar hand uit naar een medaille, maar haar Paralympische Spelen eindigden vandaag uiteindelijk met een vierde plek. De meest ondankbare plaats? "Zeker niet, ik kan mezelf niks verwijten", maakte ze immer nuchter de analyse van haar toernooi.

Ze kleurde voor België de begindagen van deze Paralympische Spelen.

 

G-badmintonster Man-Kei To kreeg vandaag ook nog een laatste kans op eremetaal in de kleine finale, maar daar lukte het net niet voor onze landgenote.

"Ik heb natuurlijk geen geweldig gevoel", vertelde ze achteraf. "Al moet ik wel zeggen dat het beter ging dan gisteren. Ik zat beter in mijn vel en had toch wat minder zenuwen."


Alleen botste onze landgenote met de Chinese wereldkampioene Meng Yu Lin op een ijzersterke tegenstander.


"Ze was toch een pak beter dan ik", was Man-Kei To eerlijk. "Ik had zelfs het gevoel dat ze nog heel wat marge had en een soort training aan het afronden was tegen mij. Komt daar nog bij: ze is toch tien jaar jonger dan ik. Ze sloeg sterk, snel, was stabiel en maakte gewoon zeer weinig fouten."


Toch beet onze landgenote de frustratie van zich af en bleef ze tot het einde vechten.

 

"Ik had het wel even moeilijk, maar ik heb toch wat dingen kunnen doen die ik met mijn trainer had besproken. Ik kan mezelf dus weinig verwijten."

Man-Kei To stak in Parijs haar hand uit naar een medaille.

Los Angeles

En zo is  de eindbalans voor onze landgenote op de Paralympische Spelen bekend: 4e. Voor velen de meest ondankbare plaats, maar zo ziet Man-Kei To het toch niet.


"Wanneer ik me vergelijk met de andere tegenstanders dan is dit gewoon de juiste plaats voor mij", klinkt het. "Ik heb een goede loting gehad, maar ook een mooi parcours afgewerkt. Zo heb ik gezien dat mijn niveau toch boven dat van vele anderen ligt."


Dat was duidelijk te zien in de groepswedstrijden en de kwartfinale van onze landgenote, die een vliegende start nam in Parijs.


"Inderdaad, ik voelde echt dat ik daar controle had en dat ik heel veel progressie heb gemaakt. Sommige tegenstanders waar ik in het verleden nog van verloren heb, moet ik nu niet meer vrezen. De eerste drie waren gewoon beter dan ik."

Dit steekt er echt bovenuit. Het was echt een mooie en unieke ervaring. 

Man-Kei To

Het was alvast een ervaring die onze landgenote nog lang mee zal dragen in haar carrière.


"Dit steekt er echt bovenuit", glunderde ze; "Het was echt een mooie en unieke ervaring. Het was heel professioneel, de hal was ook echt mooi en ik heb nog nooit zó veel supporters gehad."


En wat nu voor "Kiki"?

 

"Ik denk zeker nog niet aan stoppen. Zo zou ik ook graag de Spelen in Los Angeles nog meemaken. Ik hoop gewoon dat mijn lichaam het goed zal houden, want G-badminton is niet enkel fysiek, maar ook mentaal een opgave."


"Maar ik voel dat ik nog marge heb", sloot ze hoopvol af in Parijs.

Slaag ze in LA nog eens haar slag?
Gerelateerd: