Via revalidatie en skivakantie vond Ewoud Vromant de weg naar G-sportcarrière: "Je leert relativeren"

 vr 30 augustus 2024 23:47
Ewoud Vromant in Een dag in Parijs

Ewoud Vromant heeft zijn tweede paralympische medaille uit zijn carrière gepakt. Na zilver in de tijdrit 3 jaar geleden was er in Parijs opnieuw zilver, nu in de individuele achtervolging. Voor de 40-jarige Vromant zijn het mooie prestaties na moeilijke jaren. Een ontdekking in het skiën stimuleerde hem destijds. "Je leert dat je weer bijna alles kan met een prothese."

Iets meer dan 10 jaar geleden veranderde het leven van Ewoud Vromant. Door een tumor in zijn rechterbovenbeen moest zijn been geamputeerd worden. 

 

Daar had hij het even moeilijk mee. "Zoals iedereen die zoiets meemaakt", geeft Vromant zelf aan in het avondprogramma Een dag in Parijs. 

 

"Ik heb wat tijd doorgebracht in een revalidatiecentrum. Je ziet iedereen, mensen met verschillende zwaardere handicaps, vaak zwaarder dan jezelf."

 

Dat leerde Vromant relativeren. "Je leert omgaan met je handicap. Ik kan weer bijna alles met een prothese. Er zijn zeker beperkingen en dingen die je minder goed kan doen, maar ja."

Als ik kan skiën, dan kan ik alles. 

Ewoud Vromant

Sport werd een belangrijk deel van het verwerkingsproces en het leven van een van onze beste G-wielrenners. Dat was dankzij een onverwachte reis.

 

"Al tijdens mijn revalidatie ben ik met een organisatie mee gaan skiën voor mensen met een handicap", vertelt Vromant. "Daarvoor had ik nooit geskied."

 

"Ik had toen nooit verwacht dat ik ooit terug had kunnen skiën. Als ik kan skiën, dan kan ik alles."

 

Maar die periode ligt achter Vromant. Nu gaat de focus vol op de sportieve prestatie. 

 

"Ik ga ervan uit dat het afgerond is. Het heeft zo'n 2 jaar geduurd. Maar ik ben toen terug gaan werken en heb een tweede kindje gekregen, en ben dan in de sport gerold. Ik heb het helemaal aanvaard."

programma Ewoud Vromant (Paris 2024)
vrijdag 30 augustus individuele achtervolging kwalificatie 3'27"640 (2e - naar finale)
  individuele achtervolging finale 🥈 3'28"062 (2e - ZILVER)
woensdag 4 september tijdrit mannen 🥈 19'26"61 (2e-ZILVER)
zaterdag 7 september wegrit  mannen 8e
Imke Courtois en Ewoud Vromant
Ruben Van Gucht blikt vanuit het Lotto Paralympic Belgium House in hartje Parijs met een paralympiër terug op de dag. Daarnaast schuift telkens een bekende sportliefhebber aan, die zich een dag lang onderdompelt in de Paralympische Spelen.
woensdag 21/0839 min
Gerelateerd: