Coach Rachid Meziane zag "veel teleurstelling en frustratie" bij zijn Belgian Cats: "We waren te naïef"

 zo 11 augustus 2024 15:08
Bondscoach Rachid Méziane baalt na het verloren brons.
Bondscoach Rachid Méziane baalt na het verloren brons.

De Belgian Cats hebben Parijs verlaten zonder medaille op zak. Ook in de troostfinale tegen Australië moesten de Belgische basketbalvrouwen het hoofd buigen na een thriller. "Offensief presteerden we wel naar onze standaard , maar defensief misten we intensiteit.", analyseerde bondscoach Rachid Meziane.

"Ik had een beetje de indruk dat we de grinta misten waardoor we bergen kunnen beklimmen. Die was er in de halve finale nog wel", opende bondscoach Rachid Meziane zijn analyse van het verlies tegen Australië.

 

"Defensief speelden we niet zoals het zou moeten. In veel acties waren we te naïef, we vergaten om de shotters van Australië te blocken ... In het laatste deel van de wedstrijd waren we in veel taken niet zo sterk."

 

En zo grepen de Belgian Cats naast het brons. "Het was niet het wedstrijdverhaal dat we graag wilden schrijven. Vooral in de tweede helft waren er momenten waarop we het slechter onder controle hadden."

 

"Er is veel teleurstelling en frustratie omdat we er zo dicht bij waren. Ook al hebben we geschiedenis geschreven om voor het eerst een halve finale op de Spelen te halen, dat mogen we niet vergeten."

Alles mee in rekening nemen

De laatste play van de Cats, met nog 8 seconden op de klok, kwam er ondanks een voorgaande time-out niet uit. "Het was de bedoeling dat Julie Vanloo zou schieten, maar jammer genoeg liep de uitvoering fout."

 

"Ik wil de wedstrijd gewoon van begin tot einde analyseren en me niet focussen op die play. Offensief presteerden we wel naar onze standaard met 81 punten, maar defensief misten we intensiteit."

We hebben speelsters die nog stappen moeten zetten om mee te kunnen op een toernooi als dit.

Coach Rachid Meziane

Doet de mindere sterkte in de breedte bij de Cats hen de das om? "Dat is niet dé grote conclusie, maar het zijn wel elementen die we in overweging moeten nemen."


"We hebben nu eenmaal meisjes in de ploeg die nog geen ervaring hebben in de EuroCup of de EuroLeague. Ze moeten dus nog stappen zetten om mee te kunnen op een toernooi als dit."


"Maar nog eens: we moeten de zaken niet geïsoleerd bekijken. We zijn altijd ambitieus gebleven, ondanks onze speelsters zonder ervaring op internationale toernooien en ondanks onze blessures, met de afwezigheid van Julie Allemand."

De teleurstelling valt op de gezichten van de Cats af te lezen.
De teleurstelling valt op de gezichten van de Cats af te lezen.

Positieve eindbalans

Al bekijkt Meziane de ervaring van deze Spelen ook positief. "Zo hebben we veel geleerd en kunnen we in de toekomst nog beter worden. Zowel op collectief als individueel vlak kunnen we progressie boeken."


"We zitten in een project dat vooruitgang blijft boeken. In 2021 waren we achtste op de Spelen, nu vierde. Het EK wonnen we nadat we derde waren."

 

"Het eindoordeel is dus positief. We eindigen hier in de top vier van de wereld, maar er is nog ruimte om te verbeteren. Geschiedenis is geschreven, dus het is een succes."

 

Tot slot, waarom kwam Emma Meesseman niet langs in de mixed zone? "Ik weet het niet", waarop Meziane ingefluisterd kreeg dat ze ziek is. 

Gerelateerd: