De bescheiden Turk die een hit werd op sociale media laat van zich horen: "Ik blijf wie ik ben"

 za 10 augustus 2024 14:29
De 51-jarige Yusuf Dikeç is een fenomeen op en naast de baan.

Plots kende de hele wereld hem. Yusuf Dikeç pakte zilver op de 10 m luchtpistool gemengd, maar meer dan zijn prestatie ging de schijnbaar nonchalante houding van de Turkse schutter viraal. Nu doet hij zijn verhaal.

In de geschiedenisboeken van de Olymische Spelen in Parijs zal er ook een plekje zijn voor Yusuf Dikeç. De Turkse schutter die enkele weken geleden bijna niemand kende groeide uit tot een internetfenomeen, waarvan overal memes circuleerden en die zelfs geïmiteerd werd door atletiekfenomeen Mondo Duplantis.


Velen zouden dan gaan zweven, maar niet Dikeç. In een interview met persbureau AFP blikte de Turk terug op de mondiale aandacht.

 

"Ik ben nog altijd dezelfde man", verzekerde hij. "Sinds de dag na onze zilveren medaille spreekt iedereen me aan over de foto's die circuleren op sociale media. Ik hecht er geen enkel belang aan, ik ga gewoon door met mijn leven."

Gerelateerd:

Vooral zijn laconieke houding ging over de tongen. Al heeft Dikeç een plausibele verklaring klaar voor zijn manier van schieten. 

 

"Bepaalde mensen denken dat de hand in mijn zak een teken van arrogantie is. Die mensen weten niks van mij en de schietsport", lacht hij.

 

"Ik doe het gewoon om mijn lichaam stabiel te houden en meer evenwicht te hebben. Je moet er niet te veel achter zoeken."

 

De sinds een jaar gepensioneerde agent kiest er bovendien ook voor om zonder hulpmiddelen te schieten. 

 

"Aangezien ik schiet met mijn beide ogen open, voel ik me niet op mijn gemak met een beschermbril of andere snufjes. Daarom doe ik het zonder."

We hebben aan de wereld laten zien dat je geen hulpmiddelen nodig hebt om succes te bereiken.

Sevval Ilayda Tarhan

In de schaduw van de sterke man schittert er ook een sterke ploeggenote. Sevval Ilayda Tarhan pakte samen met Dikeç het zilver en heeft dezelfde vestimentaire voorkeur als haar schietpartner: zo weinig mogelijk hulpmiddelen. 

 

De 24-jarige Turkse maakt enkel gebruik van een petje om haar bij te staan tijdens het schieten. 

 

"We hebben de wereld getoond dat je geen materiaal nodig hebt om succes te boeken", vertelt de Turkse.

Elon Musk

Dat het Turks duo nu kon excelleren op het hoogste niveau is het resultaat van jarenlange training. Toch betreurt Dikeç het feit dat ze net naast het goud grepen.

 

"We zijn een van de beste ploegen ter wereld, ik kan zelfs zeggen dat we de beste zijn. We hebben zo hard gewerkt dat we het olympisch record braken. In de finale stond het geluk gewoon niet aan onze kant."

 

Voor de ex-agent zijn hard werken en passie nodig om succes te behalen.

 

"Ik heb het zelfs Elon Musk verteld," zegt hij, terwijl hij terugdenkt aan een woordenwisseling die hij had met de miljardair op X nadat Musk een video van hem had gedeeld.

 

"Ik vroeg hem of robots een medaille konden winnen met hun hand in hun zak. Ik denk het niet, want er zijn dingen die technologie noch geld kunnen bereiken, omdat ze een hart vereisen."