Wéér die vervloekte shoot-outs: hoe komt het dat het dan steeds misloopt voor de Red Panthers?

 vr 9 augustus 2024 18:09

Het trauma is nog wat groter geworden. Opnieuw moesten de Red Panthers op een cruciaal moment het onderspit delven tijdens shoot-outs. Hoe komt dat toch?

In 2020 zorgde het voor een gemiste kwalificatie voor de Spelen in Tokio.

 

Eerder deze week belette het een zeker eremetaal en olympische finale.

 

En nu kostte het ook een historische bronzen medaille.

 

Shoot-outs zullen nog even in de nachtmerries van de Red Panthers blijven opduiken. Tegen Argentinië liep het wéér mis in het zenuwspel dat beslist over winst of verlies.

 

"We hebben al veel trauma's gehad", besefte middenveldster Judith Vandermeiren. "Ik had het de jongeren gegund om dit niet te moeten voelen. Het doet veel pijn, want we waren er twee keer dicht bij in deze loterij. Maar al heel vaak stond het geluk niet aan onze kant."

Wie in het verleden al miste niet meer naar voor sturen tijdens drukmomenten was een bewuste keuze. 

Judith Vandermeiren

Volgens Vandermeiren konden de Panthers zich wel niks verwijten. Tijdens de voorbereiding is er volgens haar intensief getraind op shoot-outs.


"Elke week meerdere keren", verzekerde ze. "Maar het is een oefening die we onder druk nog niet beheersen."

 

Opvallend was dat de meest ervaren speelsters géén poging waagden, maar wel de jongeren.

 

Vandermeiren: "Wie in het verleden al miste niet meer naar voor sturen tijdens drukmomenten, was een bewuste keuze. Petje af voor zij die er stonden en voor wie er durfde te staan. De coach had op voorhand het lijstje vastgelegd met de beste opties. Het is jammer dat het niet gelukt is."

Moeilijk te trainen

Waarom de Panthers op het cruciale moment blijven falen, is ook voor analiste en ex-speelster Sofie Gierts een groot vraagteken.

 

"Ik ben er nochtans van overtuigd dat ze het al eindeloos geanalyseerd hebben", klinkt het bij haar. "Het blijft gewoon een mentaal spelletje dat hen op dit moment blijft achtervolgen. Bovendien is het extreem moeilijk om erop te oefenen onder dezelfde druk als tijdens de halve finale van de Spelen."

 

Ook ex-Panther Stephanie De Groof keek met een "bang hartje" naar de shoot-outs en vermoedt dat de nederlaag tegen China van enkele dagen geleden toch nog in het achterhoofd speelde.

 

"Zoiets blijft wel hangen natuurlijk. Shoot-outs zijn altijd een loterij, dus doet het sowieso pijn. Het is en blijft iets ontzettend moeilijk om te trainen, omdat je die immense druk nooit volledig kan nabootsen. Het niveau van de keepers groeit ook steeds, ze analyseren echt alles."

Ondanks de teleurstelling om de gemiste medaille in Parijs kijkt ook Gierts overigens optimistisch naar de toekomst van de Panthers.

Stephanie De Groof

De Groof denkt wel niet dat de Panthers nu vervloekt zijn voor het leven.

 

"Dit is zeker minder erg dan bij de vorige generatie, want toen haalden we de Spelen niet door te verliezen in shoot-outs. Vandaag zullen ze nog niet trots zijn, maar binnen enkele dagen moeten ze dat wel zijn."

 

Ondanks de teleurstelling om de gemiste medaille in Parijs kijkt ook Gierts overigens optimistisch naar de toekomst van de Panthers.

 

"Het programma zit goed in elkaar", weet de analist. "Er wordt steeds vooruitgang geboekt. Veel jongeren zijn ook klaar om een stap naar het team te maken. Dat is positief. En volgens mij zullen ze ook lessen trekken uit deze ervaring van twee keer net geen medaille te pakken. Dat neem je mee naar het volgende toernooi."

Gerelateerd: