Van "nauwelijks last" tot "een operatie vereisen": de vele gezichten van de pubalgie die Alexander Doom nekte

 di 6 augustus 2024 20:21
Alexander Doom baalt.
Alexander Doom baalt.

Brute pech voor Alexander Doom. In zijn halve finale op de 400 meter leek de Belgische loper goed op weg naar een plekje in de finale, tot hij plots naar de lies greep. Zijn pubalgie verergerde en maakt zo een einde aan zijn (individuele?) Spelen. "Onze taak is om hem maximaal te laten trainen, maar binnen de tolerantiegrenzen van zijn lichaam", aldus BOIC-hoofdarts Johan Bellemans.

Geen kers op de taart van zijn wonderseizoen. Alexander Doom viel geblesseerd uit in de halve finales op de individuele 400 meter en ook de estafette lijkt een moeilijk verhaal te worden.

Een fameuze streep door de rekening van de medaillekansen van de Belgian Tornados. Allemaal door die dekselse pubalgie, die weer opspeelde bij Doom. Wat is die blessure precies?

 

"Pubalgie is een verzamelnaam van allerlei overbelastingsfenomenen die zich voordoen ter hoogte van de schaamstreek", weet BOIC-hoofdarts Johan Bellemans.

 

"Het is een vrij frequente blessure omdat verschillende spiergroepen aangehecht zijn aan het schaambeen: de buikspieren, de heupspieren en nog heel wat andere groepen. “

 

“Bovendien is dat een zwakke regio in het mannelijk lichaam omdat de zaadstreng er ook passeert. Daarom komt pubalgie voornamelijk bij mannelijke atleten voor."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Maximaal trainen binnen de tolerantiegrenzen

Binnen die pubalgie zijn er nog verschillende vormen en intensiteiten. “Het komt er dus op aan individueel de blessure te documenteren. Zolang de belasting in relatie staat tot de belastbaarheid, is er geen risico", vult Bellemans aan.

Met sommige vormen van pubalgie kan je maanden sporten en er nauwelijks last van hebben.

Johan Bellemans, BOIC-hoofdarts

“Je kan met sommige lichte vormen van pubalgie maanden sporten en er nauwelijks last van hebben. Maar aan de andere kant heb je ook vormen die een operatie vereisen.”


Voor zijn halve finale was Bellemans ervan overtuigd dat de pubalgie geen invloed zou hebben op de prestatie van Doom. "Dan zouden wij in fout zijn door het proces niet goed te monitoren."


"Onze taak is om de atleet maximaal te laten trainen, maar binnen de tolerantiegrenzen van zijn lichaam en in dit geval van de schaamstreek.”  

Ultiem redmiddel voor de 4x400 meter?

Het ging dus toch mis voor Doom, die te veel hinder bleef ondervinden van zijn pubalgie. Wat zijn de belangrijkste maatregelen om er verder mee om te gaan?


“De spierspanning zo snel mogelijk reduceren na de inspanning. De nabehandeling, de relaxatie en de loswerking van de spieren via onder andere massage zijn de middelen om een atleet te laten recuperen van die verhoogde spierspanning.”


“Tegelijkertijd moeten de atleten met pubalgie heel zorgvuldig opwarmen. Tussen de competities is het extreem belangrijk om die regio te versterken met core stability trainingen, ook al zijn die heel onaangenaam.”


Is dat voldoende om Doom toch nog startklaar te krijgen voor de reeksen of zelfs de finale van de 4x400 meter? Het belooft alleszins een race tegen de klok te worden, met een laatste (eventuele) wekker op zaterdag. 

programma Alexander Doom (Paris 2024)
zondag 4 augustus 400 meter reeksen 19.05 uur 2e in 45"01, naar halve finale
dinsdag 6 augustus 400 meter halve finales  19.35 uur opgave
programma Belgian Tornados (Paris 2024)
vrijdag 9 augustus
4x400 meter reeksen 3e in reeks, naar finale liveblog
zaterdag 10 augustus 4x400 meter
finale 4e in 2'57"75 liveblog
Gerelateerd: