Tour de France Femmes: wie zijn de uitdagers van Demi Vollering en welke sprintbolides komen aan de start?

 zo 11 augustus 2024 12:08
De Belgische doet dit jaar niet mee, zij rijdt op zondag immers nog het onmium op de Spelen.
Demi Vollering won vorig jaar de Tour, Lotte Kopecky eindigde tweede.

Geen Lotte Kopecky in de Tour de France Femmes, maar dat wil niet zeggen dat er maandag geen mooi volk aan de start komt in Rotterdam. De grote vraag: wie kan het blok van SD Worx-Protime verslaan? 

Favorieten eindzege

De topfavoriete voor geel is Demi Vollering (SD Worx-Protime). De Nederlandse reed vorig jaar op indrukwekkende wijze naar de gele trui op de Tourmalet en is ook dit jaar bergop de beste. Dat toonde ze door zowel de Vuelta, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Burgos als de Ronde van Zwitserland te winnen.

Geen Elisa Longo Borghini op de startlijst. De winnares van de Giro moet passen voor de Tour na een valpartij op training. Met Shirin van Anrooij kan Lidl-Trek wel rekenen op de winnares van de Ronde van de Toekomst. Ook Gaia Realini zou bergop lang moeten kunnen volgen.

 

Hou ook rekening met de nummer 3 van vorig jaar: Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM). Het Poolse lichtgewicht maakte in de Waalse Pijl een einde aan een droogte van 5 jaar. Triomfeert ze ook eens in de Tour? Met haar jonge ploeggenote Neve Bradbury kan Niewiadoma een gouden duo vormen.

Juliette Labous (DSM-Firmenich-PostNL) zal zich in haar thuisland ook niet zomaar neerleggen bij de dominantie van Vollering. De vorige 2 edities werd ze 4e en 5e. Ook in de Giro van dit jaar eindigde ze als 5e. 

Verder kan ouderdomsdeken Mavi Garcia (Liv-AlUla Jayco) ook aanspraak maken op een mooie eindnotering.

Sprinters

Ook voor de sprints levert SD Worx de grote favoriete af.

Lorena Wiebes won al 3 Tour-ritten de afgelopen 2 jaar. Dit jaar is ze nog altijd de snelste. Dat bewees ze onder meer in de RideLondon Classique en de Baloise Ladies Tour, waar ze op 1 rit na elke dag won. Met 2 biljartvlakke ritten in Nederland krijgt ze alvast een uitgelezen kans om voor de eerste gele trui te gaan.

Haar grootste concurrente zal landgenote Charlotte Kool (DSM-Firmenich-PostNL) worden. De voormalige lead-out van Wiebes bleef de afgelopen 2 jaar steevast in de buurt van het achterwiel van Wiebes, maar haar kloppen bleek o zo moeilijk.

Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) was op de Olympische Spelen goed voor zilver door Kopecky te kloppen in de eindsprint. Ze heeft al zo goed als alles gewonnen wat er te winnen valt, maar een extra ritzege in de Tour zal Vos zeker niet laten liggen. 

Ook Elisa Balsamo (Lidl-Trek) zal zich in de sprints willen mengen. Zij won dit jaar al de Classic Brugge-De Panne. In de Tour reed ze al een paar mooie ereplaatsen bij elkaar, maar winnen zat er nog niet in.

Verder is het in de sprints ook uitkijken of Chloe Dygert (Canyon-SRAM) zich moeit. Zij reed dit jaar nog niet veel, maar werd wel 6e in de Classic Brugge-De Panne en spurtte vorig jaar in de Giro naar enkele dichte ereplaatsen.

Ook in de gaten te houden om naar een top 10 te sprinten: Thalita de Jong (Lotto-Dstny Ladies) en Daria Pikoelik (Human Powered Health).

Hoeveel keer schiet Lorena Wiebes in de roos?
Hoeveel keer schiet Lorena Wiebes in de roos?

Quid de rest?

Multitalent Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) staat voor haar debuut in de Tour. Ze toonde tijdens het voorjaar dat ze goed uit de voeten kan op de weg en kan de negatieve ervaring van haar olympische mountainbikerit als brandstof gebruiken.

Die andere "veldritster" Fem van Empel (Visma-Lease a Bike) proefde al wat meer van het wegwielrennen. Vorig jaar werd ze 3e in de Ronde van de Toekomst, maar dit jaar blijven de resultaten wat uit. Kan de start in Nederland haar vleugels geven?

Kimberley Le Court (AG Insurance-Soudal) won de slotrit in de Giro als vluchter. Kan ze op die manier ook in de Tour toeslaan? Er zijn wel een aantal ritten die gewonnen kunnen worden vanuit de vlucht.

 

Ten slotte mogen we Blanka Vas niet vergeten te noemen. Op de Olympische Spelen greep ze net naast een medaille. Mag ze met Vollering en Wiebes in de ploeg toch ook eens aan zichzelf denken?

Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
12/08 Rotterdam - Den Haag
Vlak
123 km
Charlotte Kool
Charlotte Kool
2
13/08 Dordrecht - Rotterdam
Vlak
69,7 km
Charlotte Kool
Charlotte Kool
3
13/08 Rotterdam - Rotterdam
tijdrit
6,3 km
Demi Vollering
Demi Vollering
4
14/08 Valkenburg - Luik
Semi Bergetappe
122,7 km
Puck Pieterse
Demi Vollering
5
15/08 Bastenaken - Amnéville
Vlak
152,5 km
Blanka Vas
Katarzyna Niewiadoma
6
16/08 Remiremont - Morteau
Semi Bergetappe
159,2 km
Cédrine Kerbaol
Katarzyna Niewiadoma
7
17/08 Champagnole - Le Chinaillon
Bergetappe
166,4 km
Justine Ghekiere
Katarzyna Niewiadoma
8
18/08 Le Grand-Bornand - Alpe d'Huez
Bergetappe
149,9 km
Demi Vollering
Katarzyna Niewiadoma
Gerelateerd: