Isaura Maenhaut en Anouk Geurts sluiten 3e dag af op een 9e plaats in winderig Marseille

 di 30 juli 2024 15:34
Isaura Maenhaut
Het is warm in Marseille.

Een dag met hoogtes en laagtes, zo kan je de derde dag op het olympische zeiltoernooi in de 49er FX-klasse het beste omschrijven. Anouk Geurts en Isaura Maenhaut begonnen sterk aan de eerste van drie races, maar vielen terug na een moeilijke tweede race. In de tussenstand zakten onze landgenoten naar stek negen. Nog steeds op koers voor de medaillerace van donderdag. 

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut zijn deze ochtend ongetwijfeld met een glimlach uit hun bed gesprongen. De reden? Meer wind in Marseille vandaag. 

 

Onze landgenoten hadden duidelijk die wind meteen in de zeilen en stuurden hun zeilboot naar een knappe vierde plaats in de eerste wedstrijd van de dag. Een evenaring van het beste resultaat tot nu toe op de Spelen en een sprong naar de vijfde stek in de tussenstand.

 

Een wedstrijd later een volledig ander beeld bij Geurts en Maenhaut. De Belgen mochten op kop van de vloot beginnen, maar hadden moeite met de omstandigheden en vielen uiteindelijk terug naar een achttiende stek. 

 

In de laatste race van de dag hadden onze landgenoten een sterke prestatie nodig om hun plaats in de top tien - die recht geeft op deelname aan de medaillerace - veilig te stellen. Geurts en Maenhaut deden wat ze moesten doen en lieten zich richting een zevende plek stuwen. 

 

Met nog één zeildag voor de boeg staan de regerende Europese kampioenen op de negende stek in de tussenstand. Dat betekent dat ze voorlopig geplaatst zijn voor de medaillerace die donderdag plaatsvindt en dubbele punten oplevert. 

 

Bovenin moest thuisland Frankrijk de leiderplaats afstaan aan Nederland. Benieuwd of de wind morgen opnieuw aanwezig zal zijn. 

Isaura Maenhaut: "We zien het zitten"

Isaura Maenhaut was na de 3e zeildag tevreden over de omstandigheden: "We waren heel blij dat er eindelijk meer wind kwam en onze benen eens konden strekken. In de eerste race zijn we naar rechts uitgeweken en hebben we zo een mooie inhaalrace kunnen doen."

 

Een sterke start die onze landgenoten niet konden verzilveren in de 2e wedstrijd: "We konden onze bootsnelheid niet vasthouden, waardoor we moesten wegtrekken. De anderen hadden wel de juiste lijn en konden zo goed eindigen."

 

Iets wat de Belgen wel lukte in de 3e race van de dag: "We hadden de settings wat aangepast en een manier gevonden om beter snelheid te houden."

 

Maenhaut weet wat hen morgen te wachten staat: "Het verschil met nummer 3 is maar 15 punten. We gaan gewoon blijven doen wat nu doen. Onze plannen en onze start zijn in orde. Nu moeten we focussen op de uitvoering en goed de snelheid houden. We zien het zitten."

 

uitslagen Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (Paris 2024)
zondag 28 juli 49er FX   18e
maandag 29 juli 49er FX   8e
dinsdag 30 juli 49er FX   9e
woensdag 31 juli 49er FX   14e
Olympische Spelen: stand 49er FX na 9 races
  land ptn
1. Nederland 35
2. Frankrijk 40
3. Zweden 58
4. Finland 62
5. Noorwegen 62
6. Duitsland 63
7. Australië 71
8. Nieuw-Zeeland 72
9. België 73
10. Italië 74
Gerelateerd: