Twee sterke zussen, 3 WNBA-speelsters en een Amerikaanse: de Cats moeten meteen klauwen tegen sterk Duitsland

 ma 29 juli 2024 07:24
De Duitse vrouwen zijn er voor het eerste bij op de Olympische Spelen.
De Duitse vrouwen zijn er voor het eerste bij op de Olympische Spelen.

De Belgian Cats openen hun Olympische Spelen met een duel tegen buurland Duitsland. Een opwarmertje voor de match tegen Team USA is dat allerminst: Duitsland is een land in opmars en heeft vlak voor de Spelen nog een zwakte "handig" opgelost. "Maar de Cats gaan wel zeker winnen", is Ann Wauters overtuigd.

Duitsland in 3 cijfers

  • FIBA-ranking: 19
  • Europe ranking: 10
  • Medailles op groot toernooi: 1 (brons op EK 1997)

Sterk kwintet

Op papier is Duitsland het zwakste land op deze Olympische Spelen: het is het enige land dat niet in de top 12 van de wereld staat dat aanwezig is in Parijs.

 

Voor de Duitse vrouwen wordt het hun olympisch debuut, maar toevallig is hun eerste deelname niet. Duitsland is een basketballand in opmars en in navolging van de mannen, die vorig jaar wereldkampioen werden, timmeren nu ook de vrouwen aan de weg omhoog.

 

Duitsland kan teren op een sterk trio WNBA-speelsters, met voorop de Sabally-zussen. Vooral oudste zus Satou is een speelster die veel landen pijn kan doen. Ze werd in de WNBA al 2 keer verkozen tot All-Star. Forward Leonie Fiebich speelt ook in de WNBA, waar ze een belangrijke rol heeft bij topclub New York Liberty.

 

Ook op de centerpositie heeft Duitsland met Marie Gülich een speelster met WNBA-ervaring. In Europa speelt Gülich al enkele jaren bij de Spaanse topclub Valencia, waarmee ze dit jaar nog de titel won in Spanje.

 

De point guard-positie was jarenlang de achilleshiel van dit Duitse team, maar ook dat probleem werd in de aanloop naar de Spelen plots opgelost, door een Duits paspoort uit te delen aan de vinnige Amerikaanse spelverdeelster Alexis Peterson.

 

Erg koosjer is het niet, maar de FIBA vindt het prima. En dus kijken de Belgian Cats straks een sterk vijftal in de ogen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Lijn doortrekken"

Duitsland mag dus niet onderschat worden, al lijkt Ann Wauters er wel gerust in. De Belgische basketbalcoryfee voorspelt in onze podcast Sporza Daily een overwinning voor de Cats.

 

"Ja, Duitsland heeft wel enkele WNBA-speelsters en is zeker een land dat aan het groeien is", beaamt Wauters.

 

"Maar het is de eerste wedstrijd en daarin moet je toch een beetje de toon zetten. De Belgian Cats hebben een boost van vertrouwen gekregen door in de voorbereiding al hun wedstrijden te winnen en die lijn zullen ze willen doortrekken."

 

"In zo'n eerste wedstrijd zullen er misschien wat meer zenuwen zijn en is het wat wennen aan de sfeer in de zaal. Mogelijk wordt het niet de mooiste wedstrijd, maar die gaat wel zeker gewonnen worden door de Cats", klinkt het vol vertrouwen.

belgian cats op olympische spelen 2024

match om brons
België Australië 81-85
halve finales
Frankrijk België 81-75
kwartfinale
Spanje België 66-79
groep C
Duitsland België 83-69
Verenigde Staten Japan 102-76
Japan Duitsland 64-75
België Verenigde Staten 74-87
Japan België 58-85
Duitsland Verenigde Staten 68-87
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 3 0 +58 4
2. Duitsland 3 2 1 +6 4
3. België 3 1 2 0 4
4. Japan 3 0 3 -64 2

De groepsfase wordt gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. De top 2 van de 3 poules plaatst zich voor de kwartfinales, samen met de beste 2 nummers 3.

Gerelateerd: