Evi Van Acker: "Met Emma Plasschaert gaan we resoluut voor een olympische medaille"

 do 25 juli 2024 18:56
Emma Plasschaert
Emma Plasschaert rekt en strekt voor ze het water opgaat.

Team Belgium hoopt deze Olympische Spelen de 7 medailles van Tokio te overtreffen. Evi Van Acker vaart alvast met Emma Plasschaert in een schuitje. "We geloven er heel erg in als team", vertelt de teamleider van de Belgische vloot voor Parijs 2024.

De Belgische zeilers zijn met maar liefst 5 boten naar het zuiden van Frankrijk afgezakt voor het olympisch zeiltoernooi van Parijs 2024. 

 

Emma Plasschaert gaat voorop. "Met haar gaan we resoluut voor die olympische medaille", opent Evi Van Acker, die naar brons zeilde op de Olympische Spelen van Londen.

 

Om haar doel te bereiken is Plasschaert in de olympische tunnel gekropen. Ze heeft zich alvast afgesloten van de sociale media.

 

"Emma is een echt kampioenschapsbeest", vertelt Van Acker over haar opvolgster. "Ze zondert zich af en focust zich hier volledig op de wedstrijden, op rusten en op de herstelmomenten."

 

"Ik vang de rest wel op", knipoogt ze. "We geloven heel erg in Emma als team. Ze is fitter dan ooit."

 

(lees voort onder de video)

"Emma is een echte allroundzeilster geworden"

Het olympisch zeiltoernooi vindt plaats in Marseille. "Een moeilijke baai, waar de wind uit alle hoeken kan komen", weet voormalig topzeilster Evi Van Acker.

 

"Er liggen hier vier wedstrijdbanen. In de twee het dichtst bij het land staat vaak minder wind dan in de twee buitenste banen. Ik ben benieuwd hoe ze het spel gaan spelen."

 

"Gaan ze voor de rechtstreekse uitzendingen bij de kant blijven? Of zoeken ze wat verderop de zone met meer of veel wind op?"

 

"Belangrijk vind ik dat we eerlijk racen en dat het geen loterij wordt. Hopelijk houdt de organisatie daar rekening mee."

 

(lees voort onder de Instagrampost)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"We moeten het doen met de condities die we krijgen", gaat Van Acker voort. "Soms staat hier heel weinig wind en dan komt plots de mistral opdagen met drie dagen lang 20 knopen."


Klinkt als muziek in de oren voor Emma Plasschaert, een kind van de Noordzee.

 

Van Acker: "Zij heeft ondertussen zoveel ervaring dat ze in elk weer snel kan varen: in lichte, gemiddelde en zware omstandigheden. Emma is een echte allroundzeilster geworden."


Volgende week donderdag begint Plasschaert aan haar Olympische Spelen. De medaillerace staat op dinsdag 6 augustus gepland.

"Foilen met de Nacra 17 is super-super-supertof!"

Naast de ILCA 6 van Emma Plasschaert liggen er nog 4 Belgische boten in het olympisch water van Marseille. Naast William De Smet (ILCA 7), Yannick Lefèbvre & Jan Heuninck (49er) en Anouk Geurts & Isaura Maenhaut (49er FX) zijn er ook de prille twintigers Lucas Claeyssens en Eline Verstraelen.

 

Zij racen met de snelste zeilboot op de Olympische Spelen: de Nacra 17. De catamaran met vleugels (of foils) zweeft boven het water en haalt snelheden tot meer dan 50 km/u.

 

"Onlangs is het er eindelijk van gekomen om mee te zeilen", glundert Evi Van Acker. "Ik heb een halfuurtje gefoild met Lucas. Super-super-supertof is dat!"

 

"Het was lang geleden dat ik zelf nog gezeild had. Ik heb me rot geamuseerd. En die blauwe plek nam ik er met plezier bij", lacht de teamleider van de Belgische zeilers in Marseille.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Olympische Spelen 2024: programma zeilers
naam klasse competitie
Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck 49er 28 juli - 1 augustus
Anouk Geurts en Isaura Maenhaut 49er FX 28 juli - 1 augustus
Emma Plasschaert ILCA 6 1 - 6 augustus
William De Smet ILCA 7 1 - 6 augustus
Lucas Claeyssens en Eline Verstraelen Nacra 17 3 - 7 augustus
Gerelateerd: