Olympische vastberadenheid: Australische hockeyer laat stuk van zijn vinger amputeren om naar Parijs te kunnen

 vr 19 juli 2024 06:52
Matt Dawson, hier nog met al zijn vingers, kan naar Parijs.
Matt Dawson, hier nog met al zijn vingers, kan naar Parijs.

Het heeft veel atleten bloed, zweet en tranen gekost om er straks bij te kunnen zijn op de Olympische Spelen. En voor de Australiër Matt Dawson zelfs een stuk van zijn ringvinger: de hockeyspeler wilde Parijs 2024 niet missen en liet daardoor een deel van zijn vinger amputeren. Van vastberadenheid gesproken.

Matt Dawson is een vaste waarde in het Australische hockeyteam en was er al 2 keer bij op de Olympische Spelen. In Tokio maakte hij deel uit van de ploeg die zilver pakte, in de bloedstollende hockeyfinale tegen onze Red Lions.

 

Geen 2 zonder 3 voor Dawson, al leek een vervelende blessure daar nog even een stokje voor te steken. Dawson brak recent de ringvinger van zijn rechterhand en dreigde op die manier de Spelen te missen.

 

De Australiër kreeg van de dokters de keuze: óf de blessure de tijd geven om te helen óf een stuk van zijn vinger laten amputeren. Alleen met die laatste optie zou hij voor de 3e keer naar de Spelen kunnen.

Veel respect voor Matt. Hij is duidelijk enorm vastberaden om erbij te zijn in Parijs.

bondscoach Colin Batch

"Ik had niet veel tijd om te beslissen. Toen ik de knoop doorgehakt had, heb ik mijn vrouw gebeld. Ze wilde dat ik geen overhaaste beslissing zou nemen", vertelt Dawson aan Australische media. "Maar ik wist alles wat ik moest weten. Niet alleen om erbij te kunnen zijn in Parijs, maar ook voor wat erna nog komt."

 

En dus besloot Dawson een deel van zijn vinger te laten amputeren. "Ik weet niet of ik hetzelfde zou doen", prees Colin Batch, de Australische bondscoach, de moed van zijn speler.

 

"De beste kans op herstel was om het topje van zijn vinger te laten amputeren en dat is waarvoor hij gekozen heeft. Daarover kon ik niet beslissen, dat was zijn keuze. Veel respect voor Matt. Hij is duidelijk enorm vastberaden om erbij te zijn in Parijs."

 

Australië is op de komende Spelen een van de tegenstanders van België in de poulefase. Beide landen treffen elkaar op 30 juli, in wat dus een heruitgave wordt van de olympische hockeyfinale van Tokio.

red lions op olympische spelen 2024

eindfase
kwartfinale België Spanje 2-3
red lions in groep B
België Ierland 2-0
België Nieuw-Zeeland 2-1
Australië België 2-6
India België 1-2
België Argentinië 3-3
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 5 4 1 0 +8 13
2. India 5 3 1 1 +3 10
3. Australië 5 3 0 2 +2 9
4. Argentinië 5 2 2 1 +2 8
5. Ierland 5 1 0 4 -5 3
6. Nieuw-Zeeland 5 0 0 5 -10 0

De top 4 van de 2 poules stoot door naar de kwartfinales.