Peter Vandenbempt zwaait Jan Vertonghen uit met lofzang: "Hij was de schoonste Rode Duivel"

 vr 5 juli 2024 14:46

De Belgische voetballiefhebber wuift Jan Vertonghen vandaag uit als Rode Duivel. Met hen maakt ook Peter Vandenbempt tijd voor een eresaluut. Van in zijn begindagen tot voorbij de glorieperiode was onze voetbalcommentator erbij. "En telkens was hij een waardige ambassadeur voor zijn land", deelt Vandenbempt.

Toegegeven, het afscheid van Jan Vertonghen op zijn 37e komt niet als een verrassing. Zo ook niet voor Peter Vandenbempt, die een extra reden ziet voor zijn vertrek.

 

"Het is wat makkelijker om te stoppen na zo'n teleurstelling", vindt onze commentator. "Dan denk je al sneller: kan ik dit wel opbrengen tot 2026? De persoonlijke teleurstelling was enorm, ook al trof hij geen enkele schuld bij die owngoal tegen Frankrijk."

 

"Je moet ook in rekening brengen: eigenlijk beleefde hij met de Rode Duivels twee teleurstellende toernooien op rij. Voor hem persoonlijk was dat minder het geval, want hij speelde telkens goed."

 

Was het hoog tijd om te stoppen? "Vertonghen had zeker zijn plek nog in de ploeg", weerlegt Vandenbempt die vraag. "Qua positiespel, duelkracht, feeling en leiderschap op het veld heeft hij heel goed gepresteerd."

De schoonste der Duivels

Met Jan Vertonghen valt de laatste pion in de verdediging van de Gouden Generatie weg. Een ploeg waarin hij een niet te onderschatten rol had, maar die vaak onderbelicht werd.

 

"Vincent Kompany was toen de grote leider, net als in - in mindere mate - Thomas Vermaelen. Toen zij afhaakten, kwam Vertonghen meer naar de voorgrond", weet Peter Vandenbempt.

 

"Vertonghen nam dan een belangrijke rol op. Niet alleen op het veld, maar ook ernaast. Hij was nooit de belangrijkste Rode Duivel, maar wat mij betreft wel de schoonste. Hij droeg het shirt altijd met fierheid."

 

"In alle mogelijke en moeilijke omstandigheden is hij komen spelen voor de nationale ploeg. Want oké, de voorbije tien jaar was dat prettiger dan in zijn beginperiode. Ik herinner me nederlagen in onder meer Azerbeidzjan. Zelfs dan was hij een waardige ambassadeur voor zijn land."

Jan Vertonghen speelde altijd met plezier voor België.

Peter Vandenbempt

Daarom noemt onze analist Jan Vertonghen "een model" voor alle toekomstige generaties. In zijn 157 caps kunnen de jonge Belgen zien wat het betekent om Rode Duivel te zijn.

 

"Want hij kwam ook na lange, slopende seizoenen Europese verplaatsingen maken. Dat was niet voor iedereen weggelegd. Vertonghen speelde altijd met plezier voor België."

 

Steeds stelde hij de nationale belangen voorop. Zich wegcijferen voor het team? Geen enkel probleem voor "Super Jan". 

 

"Hij heeft zich jarenlang opgeofferd om linksachter te spelen", herinnert Vandenbempt zich. "Niet zijn beste positie, toch deed hij het uitstekend. Op die manier had hij van in het begin een flair, een onbevangenheid die iedereen aansprak."

 

"Vertonghen deinsde ten slotte nooit terug om met de pers te praten. Eerlijk en vrijuit. Als 37-jarige heeft hij het langer uitgezongen dan normaal. Nu is het aan de andere jongens om in zijn voetsporen te treden."

Gerelateerd: