Jouw ploeg ook aan de start?
rit 6  /  21 - Mâcon > Dijon
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Renaat en José geloven in Toursprookjes en zien gemiste kans voor Wout van Aert: "Één extra kopbeurt ..."

 za 29 juni 2024 20:38
Renaat en José blikken terug op rit 1.
Renaat en José blikken terug op rit 1.

De wederopstanding en tranen van Wout van Aert, de verrassing van Romain Bardet en DSM-Firmenich PostNL, de tactiek van UAE ... Voldoende stof om over na te kaarten voor Renaat Schotte en José De Cauwer na de eerste Tourrit in Firenze. "Die twee sterke mannen hadden niet voorop hoeven blijven onder normale omstandigheden." 

Renaat: José, je zei daarnet dat je niet in sprookjes gelooft. Moet je die uitspraak nu intrekken?

 

José: "Voor Romain Bardet en voor Frankrijk is dit inderdaad een sprookje. En ook voor het wielrennen is het mooi dat die bestaan. Bardet geeft er zelf de uitleg bij dat hij in zijn carrière voor een stuk ten onder is gegaan aan 'moeten' en aan stress."

 

"Nu wil hij gewoon genieten en dan lukt het toch wel zeker. Met daarbij situaties die je in een sprookje zelfs niet kan verzinnen."

 

Renaat: Dat klinkt als een Verklaring voor de Rechten van een Renner. 

 

José: "Ik denk dat het een belangrijke verklaring is naar ploegleiders en managers om nog meer de druk weg proberen te houden bij renners." 

Niemand had gedacht dat die sterke mannen stand gingen houden. Mooi dat dat kan in de Tour.

José De Cauwer

Renaat: Het koersgedrag van UAE en Visma-Lease a Bike. Vooral UAE heeft de boel uitgedund, maar wat hebben beide teams daar uiteindelijk aan overgehouden?

 

José: "De mannen van de Emiraten hebben de boel dichter bij elkaar gebracht, voor de mogelijkheid om de etappe te winnen. Er kwam geen opvolging dus hebben ze de boel wat los gelaten."

 

"Niemand had gedacht dat dit kon. Dat deze sterke mannen stand gingen houden. 1 minuut op 10 kilometer met de wind op de kop. Altijd prijs voor het peloton, maar vandaag niet. Mooi dat dat kan in de Ronde van Frankrijk."

Extra kopbeurt en geel voor Van Aert?

Renaat: We zagen ook een emotionele reactie van Wout van Aert, die vandaag knap derde werd en nipt naast de gele trui greep. Teleurgesteld, maar dat geeft heel veel hoop voor het vervolg van zijn Tour.

 

José: "Ergens voelt het als een gemiste kans want je wint de sprint achter twee mannen die er niet hadden hoeven voor te blijven onder normale omstandigheden. Je kan dan teruggaan naar Bilbao of San Sebastian vorig jaar: had die of die een trap meer moeten geven?"

 

Renaat: Tussen de lijnen zeg je dat met een kopbeurt meer van pakweg Jonas Vingegaard het wel had gekund?

 

José: "Of met een extra push 3 kilometer voor de top van de laatste klim, met een Jorgenson die iets vroeger begint. Maar dat weet je niet. En op dat moment denk je dat die mannen niet voorop blijven. Zij verrassen iedereen met hun sterkte."

Het arendsoog en de glazen bol

Renaat: Wat heeft jouw arendsoog vandaag gezien tijdens de rit?

 

José: "Een goed team van Visma-Lease a Bike. Met een attente Vingegaard die vooraan mee rijdt, terwijl ze zo lang de boot afgehouden hebben of hij mee zou doen. Ik zeg niet dat Vingegaard en Van Aert 100% zijn, maar ze zijn zeker in orde."

 

Renaat: En wat zegt jouw glazen bol voor morgen? 

 

José: "Spektakel. 2 keer hetzelfde klimmetje van 2 kilometer aan meer dan 10%, de laatste keer op 13 kilometer van het einde. Het zou me niet verwonderen mochten de klassementsmannen daar weer mee doen." 

Gerelateerd: