Dan toch niet dankzij goal van Delaney: Denemarken 2e in Groep C door gele kaart voor Sloveense assistent

 wo 26 juni 2024 11:02
Even werd gedacht dat een goal van Thomas Delaney voor de beslissing zorgde in Groep C.

Zou er ooit al zoveel - onnodig - gerekend zijn op een EK? Aanvankelijk leek een goal van Thomas Delaney in november 2023 te bepalen dat Denemarken op de 2e plek eindigt in Groep C. Nu blijkt het allemaal veel eenvoudiger: een gele kaart voor een Sloveense assistent zorgt voor een verschil in disciplinaire punten.

Kan u nog volgen?

 

Denemarken en Slovenië eindigden in hun groep van dit EK op gelijke hoogte. De regels van UEFA geven dan de volgende zaken mee als beslissende factoren over wie boven wie eindigt:

 

1) Onderlinge resultaat: Denemarken - Slovenië 1-1
 

2) Doelpuntenverschil: Denemarken +0, Slovenië +0
 

3) Gemaakte doelpunten: Denemarken 2, Slovenië 2
 

4) Gewonnen wedstrijden: Denemarken 0, Slovenië 0
 

5) Disciplinaire punten (+1 bij gele kaart, +3 bij rood): Denemarken +6, Slovenië +6
 

6) Positie in de European Qualifiers ranking

 

Omdat punten 1 tot en met 5 exact hetzelfde leken, moest er gekeken worden naar de resultaten in de kwalificaties om te beslissen over de tweede plaats. En laat het nu net zijn dat Denemarken en Slovenië daar ook in dezelfde groep zaten...

 

En het kan zowaar nòg gekker.

 

Ook in kwalificatiegroep H eindigden Slovenië en Denemarken op een gelijk puntenaantal. Daar werd de groep dus beslist op basis van het onderlinge resultaat.

Enter Anderlecht-middenvelder Thomas Delaney. Hij schoot Denemarken op 17 november 2023 voorbij Slovenië door de 2-1 binnen te werken. En dus eindigden de Denen aan kop van de kwalificatiegroep.

 

Dat werd toen volop gevierd als doelpunt dat Denemarken naar het EK brach en leek gisteren ook het doelpunt dat hen op de tweede plaats van de groep doet eindigen. 

 

Maar vandaag bracht de UEFA een update over de ganse historie. Tijdens Denemarken-Slovenië zou een Sloveense assistent een gele kaart onder de neus gekregen hebben.

 

Kaarten voor trainers en staf tellen ook mee voor het disciplinaire klassement, waardoor Slovenië op +7 belandde, terwijl Denemarken slechts 6 punten verzamelde.

 

Zo mogen alle ingewikkelde berekeningen de vuilnisbak in: Denemarken werd gewoon tweede op basis van het aantal kaarten, Slovenië gaat zo als derde door.

Gerelateerd: