Mitrovic kon niet scoren tegen Schmeichel en co.

Servië blijft opnieuw steken in de groepsfase, Denemarken neemt genoegen met 0-0

 di 25 juni 2024 22:53
 1. 4' - Geel - Nikola Milenkovic
 2. 27' - Geel - Jonas Wind
 3. 30' - Geel - Morten Hjulmand
 1. 22:04 - Verv. Lazar Samardzic door Dušan Tadic
 2. 22:04 - Verv. Nemanja Gudelj door Luka Jovic
 3. 58' - Verv. Rasmus Højlund door Kasper Dolberg
 4. 67' - Verv. Ivan Ilic door Dusan Vlahovic
 5. 73' - Verv. Srdan Mijailovic door Filip Mladenovic
 6. 77' - Verv. Morten Hjulmand door Thomas Delaney
 7. 77' - Verv. Alexander Bah door Victor Kristiansen
 8. 83' - Geel - Aleksandar Mitrovic
 9. 87' - Verv. Saša Lukic door Sergej Milinkovic-Savic
 10. 88' - Verv. Christian Eriksen door Yussuf Poulsen
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 25/06/24 - 21:01

Voor het vijfde grote toernooi op een rij heeft Servië de groepsfase niet overleefd. De Serviërs moesten winnen tegen Denemarken om in leven te blijven op dit EK, maar Aleksandar Mitrovic en co vonden de weg naar het doel niet. Denemarken sluit de groep zonder zege af, maar wel op de 2e plaats (dankzij de ranking van de kwalificaties zowaar!). In de 1/8e finales treft het gastland Duitsland.

4 video's
Denemarken - Servië in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Aleksandar Mitrovic doet er in de slotfase nog alles aan om een penalty te versieren voor Servië. Zijn eerste flagrante schwalbe blijft zonder gevolg en bij zijn tweede poging krijgt de spits zelfs geel. De herhaling toont evenwel dat Maehle hem toch stevig bij het shirt had.
 2. Man van de match
  Misschien wel één van de zwakste wedstrijden op dit EK tot dusver. Servië zakte onder de ondergrens en ook Denemarken maakte weinig indruk. De meest opvallende figuur zat in de tribunes: Novak Djokovic.
 3. Opvallend
  Groep C was toch wel het kneusje van dit EK. Engeland zorgde met de driepunter tegen Servië voor de enige zege in deze poule. Er vielen ook slechts 7 goals en dat is nog maar één keer eerder gebeurd op een EK, in 2016 ook al in Groep C (met Duitsland, Polen, Noord-Ierland en Oekraïne). Deze poule gaat ook de EK-geschiedenis in als de eerste groep ooit waarin geen enkele ploeg in geen van de drie wedstrijden meer dan één goal kon maken.

Eerste helft om snel te vergeten

Do or die, zowel voor Denemarken als Servië. De Denen hadden genoeg aan een gelijkspel om door te stoten naar de 1/8e finales, de Serviërs moesten onder het goedkeurend oog van tennislegende Novak Djokovic winnen om op het EK te blijven.

De hoge inzet zorgde niet voor een zinderende wedstrijd. Veel strijd, dat wel, maar naar goede voetballende acties was het speuren met een vergrootglas. De Serviërs bakten er al helemaal niks van, Schmeichel keek in de eerste helft werkloos toe.

Zijn collega aan de overkant moest wel een paar keer aan de bak, al werd Rajkovic enkel op een gevaarlijk afstandsschot van Eriksen écht op de proef gesteld. De Denen hadden wel het meeste balbezit, maar veel deden ze daar niet mee.

Servië neemt glansloos afscheid van EK

Servië hoopte op beterschap in de tweede helft met de inbreng van Tadic en Jovic. Die laatste liet de Servische fans al snel juichen toen Andersen zijn voorzet ongelukkig in eigen doel werkte. Het Servische gejuich verstomde even snel toen de treffer terecht afgekeurd werd voor buitenspel van Jovic.

Bij Denemarken zette de "Belgische" inbreng van Skov Olsen en Dolberg weinig zoden aan de dijk. Enkel Vestergaard kreeg met een ongevaarlijke kopbal een bal tussen de palen.

Pas in de slotfase begon het Servië te dagen dat hun EK er bij een gelijkspel op zat. Mitrovic probeerde tot twee keer toe tevergeefs een penalty te versieren en mikte één keer nipt naast. Milinkovic-Savic besloot dan weer nog slap op Schmeichel.
 

Veel te weinig om een plek in de 1/8e finales te mogen claimen. Met amper 2 punten wordt Servië laatste in Groep C. 

Denemarken stoot als tweede wel door naar de volgende ronde en treft daarin Duitsland. De Denen hebben na drie wedstrijden net als Slovenië drie punten en ook het doelsaldo, de gemaakte goals, het aantal overwinningen én de disciplinaire balans zijn in evenwicht.

De algemene ranking na de kwalificatiecampagne voor Euro 2024 maakt dan het verschil. Slovenië stoot als één van de beste derdes even goed door.

Andersen: "We geloven in onze kansen tegen Duitsland"

 • Dusan Tadic (Servië): "We zijn heel ontgoocheld dat we uitgeschakeld zijn. Ik ben wel trots op deze ploeg, want de spelers hebben alles gegeven. We hebben het maximale uit dit team gehaald. We moeten dit nu analyseren en kijken wat we kunnen verbeteren."

 • Joachim Andersen (Denemarken): "We zijn heel tevreden. Het was een lastige wedstrijd vandaag. Het was een match met veel strijd en we hebben gedaan wat we moesten doen. Het was heel intens en nerveus, voor beide ploegen stond er veel op het spel. Op het einde probeerde Servië het met lange ballen, maar daar zijn we goed mee omgegaan. Duitsland is nu een heel moeilijke tegenstander, maar alles is mogelijk. We hebben de voorbije jaren getoond dat we van niemand schrik moeten hebben. We hebben vertrouwen en geloven in onze kansen."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde

Servië ligt uit het EK na een bijzonder slappe prestatie tegen Denemarken, dat op zijn beurt vanavond weinig indruk maakte. De Denen ontsnapten wel aan een owngoal van Andersen na buitenspel van Jovic. Denemarken stoot als tweede in Groep C door naar de 1/8e finales.

90+4'

In Keulen is het duel tussen Engeland en Slovenië intussen afgelopen. De wedstrijd is daar geëindigd op een 0-0-gelijkspel.

90+2'

Milinkovic-Savic plaatst op Schmeichel: "Hier zat meer in voor Servië"

90+2'

Te slap schot Milinkovic-Savic

Milinkovic-Savic heeft wat ruimte op de rand van de zestien en haalt uit. Zijn schot mist evenwel kracht en precisie. Schmeichel pareert in twee tijden.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Vlahovic op dak van het doel

De tijd begint te dringen voor Servië. Milinkovic-Savic dropt de bal in de zestien en vindt het hoofd van Vlahovic. Die ziet zijn kopbal op het dak van het doel landen.

87'

Dolberg kan er net niet bij, Zivkovic voorkomt erger

86'

Zivkovic verijdelt doelkans

Prangende fase voor de neus van Rajkovic op een voorzet van Maehle. In de tang tussen Dolberg en Kristiansen kan Zivkovic de bal nog net in hoekschop werken.

83'

Geel voor Mitrovic

Denemarken ontsnapt aan een penalty. Mitrovic lijkt eerst wel heel makkelijk onderuit te gaan in de zestien, maar een ander camerastandpunt toont hoe Maehle hem toch wel stevig bij het shirt vast had. Ref Letexier ziet er in elk geval geen penalty in en geeft Mitrovic zelfs geel.

81'

Mitrovic plaatst de bal net naast

80'

Mitrovic besluit nipt naast

Plots toch een kans voor Servië. Maehle laat zich in de zestien aftroeven door Vlahovic. Die krijgt de bal met wat meeval tot bij Mitrovic. De voormalige Anderlecht-spits zoekt de verste hoek, maar mikt net naast.

79'

Mitrovic claimt penalty

Mitrovic loopt Andersen bewust aan in de zestien en gaat dan theatraal liggen. De Servische spits wil een penalty, maar ref Letexier gaat er terecht niet op in.

79'

Ook Mitrovic wil een penalty

78'

Servië virtueel uitgeschakeld

0-0 in Keulen, 0-0 in München. Alles blijft voorlopig dus zoals het was. Dat betekent dat Engeland, Denemarken en Slovenië doorstoten naar de 1/8e finales. Servië is virtueel uitgeschakeld.