Engeland is met weinig glans toch groepswinnaar.

Engeland slaapwandelt tegen Slovenië naar groepswinst na nieuw schimmenspel

 di 25 juni 2024 22:51
 1. 17' - Geel - Kieran Trippier
 2. 22' - Geel - Erik Janza
 1. 68' - Geel - Marc Guéhi
 2. 71' - Verv. Bukayo Saka door Cole Palmer
 3. 72' - Geel - Jaka Bijol
 4. 75' - Verv. Benjamin Sesko door Josip Ilicic
 5. 77' - Geel - Phil Foden
 6. 84' - Verv. Kieran Trippier door Trent Alexander-Arnold
 7. 86' - Verv. Jan Mlakar door Jon Gorenc-Stankovic
 8. 86' - Verv. Andraz Sporar door Zan Celar
 9. 89' - Verv. Phil Foden door Anthony Gordon
 10. 90+1' - Verv. Erik Janza door Jure Balkovec
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 25/06/24 - 21:01

Ben jij hier om het verslag te lezen, omdat je de wedstrijd op tv gemist hebt? Wel, we kunnen je deze keer geen ongelijk geven. Integendeel. Engeland overtuigde opnieuw niet en voerde tegen Slovenië een slaapverwekkend vertoon zonder doelpunten op. Het kroont zich zo wel tot groepswinnaar, Slovenië is als derde ook zeker van de 1/8e finales.

13 video's
Engeland - Slovenië in een notendop
 1. Man van de match
  De kijker die bleef kijken. Het was een afschuwelijk schouwspel, alleen de meest obsessieve voetbalfan blijft bij zoiets zitten. Als u er één bent, bravo, maar ook: is alles ok? Kunnen we iets doen? Als u er één kent: draag er goed zorg voor, hij/zij heeft een zware inspanning achter de rug.
 2. Opvallend
  Het is een doelpunt van Thomas Delaney op 17 november 2023 dat vanavond de eindposities in groep C bepaalt. Raar maar waar. Denemarken en Slovenië stonden vanavond na drie matchen gelijk op punten, gewonnen matchen, doelsaldo, gescoorde doelpunten en disciplinaire score. In de kwalificaties was Denemarken gewoon net iets beter en dus gaat het door als tweede.

Engeland gaat door. Als groepswinnaar. Dat kan dus, zonder goed voetbal de eerste worden in een poule.

 

Na de wanprestatie tegen Denemarken, dat desondanks een punt opleverde, moesten The Three Lions het beter doen tegen de verrassend sterke Slovenen. Ergens uit die megahoop talent die Southgate op zijn vliegtuig zette, moest er toch iets te puren zijn?

 

Al van de beginminuten, en eigenlijk van het moment dat we de opstelling zagen, bleek dat ijdele hoop. Met alleen de vervanging van Alexander-Arnold centraal zijn de problemen van Engeland verre van opgelost. Bellingham bleef heel de wedstrijd volledig onvindbaar, onzichtbaar. 

 

Sloom, saai, stroperig, ongeïnspireerd, lijzig, ... Kies maar uit, de Slovenen hadden alle tijd om in positie te staan, om dan te proberen uitbreken. Alleen vanuit buitenspel kon Engeland iets klaarmaken: de binnentikker van Saka kwam nadat Foden te snel vertrok. Kane kwam een teen te kort om een voorzet van Trippier binnen te tikken.

Na rust probeerde Southgate (te voorzichtig) zijn ploeg aan te passen. Met Mainoo, Palmer en Gordon kwamen de namen waar fans al dagen om smeekten.


Pas in het ultieme slot kwam er echt verbetering, met de enige mooie actie van de partij. Niet toevallig speeldenGordon en Mainoo een hoofdrol, Palmer schoot te zwak op Oblak.


En de Slovenen? Die 'ondergingen' het gestuntel van Engeland, en zagen vooral geen probleem met een extra punt én de kwalificatie. Onverhoopt en mooi voor een land met een flinke twee miljoen inwoners.

Gerelateerd:

Harry Kane (Engeland): "Eerste worden in de poule was het doel voor dit toernooi, en zo ons eigen lot kunnen bepalen. Ik vond dat we een stuk beter speelde dan de eerdere wedstrijden. We konden niet afwerking vandaag, maar we kijken uit naar de volgende kans. Deze wedstrijden zijn moeilijk. We zijn hier eerder geweest en hebben in het verleden ook beter gespeeld eenmaal we in de knock-outs kwamen."

Sloveense coach: "We gingen geen toeristen zijn"

Jan Oblak (Slovenië): "Dit is fenomenaal. We hebben de hele wedstrijd geleden, het was niet makkelijk, maar als het dan lukt vergeet je het snel. We zijn dolgelukkig, blij, trots, tevreden... We waren niet gekomen om mee te doen, maar ook iets neer te zetten . Er is één doel bereikt nu, ik hoop dat dit niet het einde is."


Bondscoach Matjas Kek: "In deze drie moeilijke wedstrijden hebben we getoond dat we in dit EK horen te zijn. We gingen geen toerist zijn, zei ik op voorhand. Dat hebben we getoond. Sommige elementen van ons spel lagen op een heel hoog niveau en we speelden ook tegen geweldig team. Felicitaties aan de jongens en aan de staf."

Fase per fase

90+5'

Einde

Turpin heeft meer dan genoeg gezien, en wij ook. Dit is met afstand de slechtste wedstrijd die dit EK al opgeleverd heeft, Engeland stoot Schotland van de troon. Palmer had in het slot nog de beste kans aan de voet, maar deed het vervolg al veel en veel beter.

90+5' tweede helft
90+4'

Heel Engeland roept al weken om Anthony Gordon en nu gaat Engeland met hem ook echt beter spelen. Trent Alexander-Arnold probeert het nog van ver, over.

90+3'

Schot van Alexander-Arnold gaat nog over

90+2'

Palmer op Oblak

Een schitterende aanval van de Engelsen, zowat de eerste dit toernooi. Gordon lanceert van diep een telegeleide pass op Mainoo. Via Kane komt de bal bij Palmer, die niet genoeg kracht en krul op zijn schot krijgt. Pakker voor Oblak.

90+2'

Eindelijk een knappe Engelse aanval: Palmer werkt wel nog te zwak af

90+1'

Voor de administratieliefhebbers: als deze groep zo 'spannend' blijft, komt het neer op de gele kaarten en de ranking in de kwalificaties voor plaats 2 en 3. Voorlopig is Denemarken nummer twee, omdat het in de kwalificaties beter deed in de onderlinge duels tegen Slovenië. Een doelpunt van Thomas Delaney blijkt nu, vele maanden later, te beslissen over de groep.

90+1'
90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'
89'

Engeland blijft moeilijk aan kansen raken

88'

Engeland krijgt een vrije trap vanop rechts, slim uitgelokt door Cole Palmer die zelf trapt. Het lijkt ook nu weer nergens op.

86'
wissel
85'

Behalve een geblockt schotje van Foden gebeurt er werkelijk niets. Dan maar de wissels. Alexander-Arnold moet nog iets komen bewerkstelligen, Trippier blaast de aftocht.

80'

Het kan als Engeland toch niet de bedoeling zijn dat alle voetbalfans het nu al gehad hebben met je ploeg?

Filip Joos
79'

Geel voor Foden, die te hard ging zagen tegen scheidsrechter Turpin na een terecht gefloten fout van Rice.