Europees Kampioenschap
speeldag 1

"We speelden als een kip zonder kop": bondscoach Koeman diep teleurgesteld na Nederlandse reality check

 di 25 juni 2024 21:19
Koeman werd op de korrel genomen door de aanwezige journalisten.

Nederland is door Oostenrijk stevig met de neus op de feiten gedrukt in de laatste groepswedstrijd. Onze noorderburen gingen ten onder en eindigen zo slechts als derde in hun poule. Gelukkig nog voldoende om door te stoten naar de volgende ronde. Al beseft bondscoach Ronald Koeman dat het daarin beter zal moeten: "Iedereen moet reageren."

De Nederlandse journalisten eisten een uitleg van bondscoach Ronald Koeman na de pijnlijke nederlaag tegen Oostenrijk. Oranje gaf te makkelijk goals weg en ging met 3-2 de boot in.

 

Eerst werd aan de trainer gevraagd of hij kon opsommen wat fout liep: "Heb je even? Het was een heel slecht begin, in allerlei opzichten. Verdedigend, de ruimte die we weggaven, te weinig agressiviteit, aan de bal waren we ver ondermaats."

 

Vooral verdedigend deed het bij momenten pijn aan de ogen: "Normaal hebben we goede verdedigers, we krijgen weinig doelpunten tegen. Vandaag is het anders, maar het gaat allemaal over de verantwoordelijkheid en het volgen van je man. Als je de laatste twee doelpunten bekijkt, is het telkens te makkelijk."

 

"Er waren momenten dat man-op-man verdedigen echt moest en kon, dat toonden we in de tweede helft. Maar dan wordt er ook te weinig met elkaar gecommuniceerd. Buitenspelers moeten defensief verantwoordelijkheid opnemen."

Ik ben verantwoordelijk voor dit en voor deze wedstrijd.

Ronald Koeman

De Nederlandse problemen gingen nog dieper: "Als je aan de bal dan ook nog eens ver ondermaats bent, bouwt dat zich op."

 

"We speelden als een kip zonder kop. Later werd dat beter, we hebben ook nog onze kansen gehad. Zij hebben ons gewoon ongelofelijk afgestraft in die momenten."

 

Vervolgens werd zelfs al gespeculeerd over zijn positie mocht de volgende ronde op een nieuwe teleurstelling uitdraaien. Een vraag waar Koeman niet tevreden over was: "Dat is geen vraag voor nu, ik hou er niet van om op vragen met "als" te antwoorden. Als dat het geval is, zal ik erop antwoorden."

 

"Ik ben verantwoordelijk voor dit en voor deze wedstrijd. Maar we gaan naar de volgende ronde, we hebben nog een kans. Dan moet het veel beter, en dat zit in het elftal."

 

"De scherpte is er zeker nog, we hebben geen knock-out gehad. We bestaan nog, dan geldt het voor iedereen dat je moet reageren. Ook voor mij, ik moet het elftal nu voorbereiden op de volgende wedstrijd. Daar zullen we uit een ander vaatje moeten tappen", blikt de coach alvast vooruit.

Gerelateerd: