Sabitzer
Sabitzer knalde de 2-3 staalhard in het dak van het doel.

Wie had dit verwacht? Oostenrijk verrast met groepswinst na doldwaze wedstrijd tegen Nederland

 di 25 juni 2024 19:55
 1. 6' - Own goal - Donyell Malen (0 - 1)
 2. 32' - Geel - Stefan Posch
 3. 33' - Geel - Patrick Wimmer
 4. 35' - Verv. Joey Veerman door Xavi Simons
 1. 47' - Doelpunt - Cody Gakpo (1 - 1)
 2. 59' - Doelpunt - Romano Schmid (1 - 2)
 3. 62' - Verv. Patrick Wimmer door Christoph Baumgartner
 4. 62' - Verv. Florian Grillitsch door Konrad Laimer
 5. 62' - Verv. Philipp Lienhart door Leopold Querfeld
 6. 65' - Verv. Tijjani Reijnders door Georginio Wijnaldum
 7. 65' - Verv. Nathan Aké door Micky van de Ven
 8. 72' - Verv. Donyell Malen door Wout Weghorst
 9. 75' - Doelpunt - Memphis Depay (2 - 2)
 10. 78' - Verv. Marko Arnautovic door Michael Gregoritsch
 11. 80' - Doelpunt - Marcel Sabitzer (2 - 3)
 12. 90+2' - Verv. Romano Schmid door Andreas Weimann
 13. 90+4' - Geel - Leopold Querfeld
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 25/06/24 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
6'
Donyell Malen
0 - 1
Donyell Malen
6'
47'
Cody Gakpo
47'
Cody Gakpo
1 - 1
59'
Romano Schmid
1 - 2
Romano Schmid
59'
75'
Memphis Depay
75'
Memphis Depay
2 - 2
80'
Marcel Sabitzer
2 - 3
Marcel Sabitzer
80'

Wat was dat allemaal, zeg. In een wedstrijd die bol stond van de plottwists liet Nederland er zich tot drie keer toe opleggen door Oostenrijk. Oranje tuimelt zo naar de derde plaats in Groep D. De weerbare Oostenrijkers profiteren dan weer van het puntenverlies van Frankrijk en kronen zich zo tot de verrassende groepswinnaar. En belangrijk: zo zijn niet de Nederlanders of de Oostenrijkers, maar wel de Fransen plots de eerste potentiële tegenstander van de Belgen.

Highlights Nederland - Oostenrijk
7 video's
Nederland - Oostenrijk in een notendop
 1. Man van de match
  Marcel Sabitzer is de verdeler en talentbom van deze Oostenrijkse generatie. Terwijl de Nederlanders nog aan het uitjuichen waren van hun tweede gelijkmaker, werkte hij ijskoud het vijfde en beslissende doelpunt tegen de netten.
 2. Sleutelmoment
  Waar te beginnen? In één helft kwam Nederland twee keer terug, om twee keer opnieuw tegen het canvas geslagen te worden. Eén moment is er moeilijk uit te pikken, al was de overmoed van Nederland bij 1-1 frappant. "Het is stil aan de overkant..." Het is dat de Oostenrijkers er toch iets van moeten verstaan hebben.
 3. Opvallend
  Nederland begon dramatisch aan de partij. Joey Veerman was kop van Jut en werd al na 33 minuten naar de bank gehaald. Balverlies na balverlies, amper negen van zijn negentien passen kwamen bij een ploeggenoot terecht.

Een dramatisch begin, daarvoor ben je met twee. Oostenrijk was overal, Nederlands overal en nergens. De jongens van Rangnick waren verstikkend zonder, en vlijmscherp met, de bal. De Nederlanders waren overtuigd van het eigen talent, te.

 

Malen bleek met zijn owngoal de exponent van die lakse houding. Sommige owngoals zijn pure ongelukjes, momenten waarop tijd en ruimte zich tegen je keren. Bij deze ging het vooral om een rechtsvoor die besefte dat hij zijn taken pas te laat was beginnen uitvoeren. Wild recupererend tackelde hij naar een voor dreigende voorzet, en versloeg zo zijn eigen doelman.

 

Het antwoord van Nederland kwam van een sterke Tijani Reijnders, die Oranje op zijn rug wilde nemen. Aan de andere kant van de balans vonden we Joey Veerman. Een heel slechte partij, of toch 33 minuten, tot Koeman hem wisselde.

 

Nederland probeerde, maar kwam amper tot kansen voor rust (kwam zelfs met geluk niet op dubbele achterstand). Stilte voor de storm.

Stil aan de overkant

Mochten we nog ergens dit toernooi nog tegen Nederland uitkomen, laat het dan niet dat zijn van net na de rust. Nederland swingde de Oostenrijkers bijna het stadion uit, met een snel doelpunt van Gakpo als logisch gevolg. 

 

De Nederlanders voelden de overmoed en startten de gezangen. Hoog tijd voor Schmid om lik op stuk te geven. De kleinste van het veld werd door doelpuntenmaker Gakpo alleen gelaten en gaf Verbruggen met het hoofd van dichtbij geen kans.

 

Tijd voor de joker. Wout Weghorst is een speciale voetballer, maar staat wél altijd garant op doelpunten. Deze keer als aangever vond hij met het hoofd Depay, die alsnog een punt uit de brand leek te slepen. Scheidsrechter Kruzliak zag hands, de VAR niet.

 

Een dubbele viering dus, die Sabitzer niet kon verdragen. Van Nederlandse juichpartijen in de tribunes ging het via Baumgartner naar de Oostenrijkse kapitein. Oog in oog met Bart Verbruggen joeg hij de bal droog in het dak van het doel.

 

Een laatste stormloop ten spijt, gaan de Nederlanders dus roemloos onder. Nu ja, de derde plaats is nog geen volledige ondergang, maar wel een ticket naar een groepswinnaar. Under- en derde dog Oostenrijk gaat heen met het been.

Gerelateerd:

Fase per fase

19:57

Eronder, erop, eronder...

Oostenrijk steekt opnieuw over, maar zoekt zeker niet het doelpunt. Kruzliak ziet dat Nederland uitgeteld is en blaast drie keer. Einde dus van deze chaotische Nederland - Oostenrijk, waarin onze Noorderburen alle emoties gevoeld hebben. Twee keer kwam het langszij, maar drie keer was Nederland gewoon niet oplettend en scherp genoeg. "Het is stil aan de overkant", klonk het nog bij 1-1. Dat is gedaan nu.

90+8' tweede helft
90+7'

We zijn over de zes minuten, maar het heeft allemaal te lang geduurd dus laat Kruzliak even spelen. Van Dijk staat ondertussen mee in de spits.

90+6'

Van Dijk lanceert een geweldige lange bal op Weghorst, maar die is net niet snel en (zo mogelijk) net niet groot genoeg. Intrappen voor Oostenrijk.

90+6'

Ze komen er voorlopig niet doorheen bij Nederland, Baumgartner lokt centraal een slim foutje uit.

90+5'

Dan toch voetbal, met Depay die uiteindelijk kan trappen. Via Posch in corner, de Nederlandse druk blijft.

90+5'

Wachten

We moeten even wachten, want Leopold Querfeld heeft pijn. De dokters lappen hem op, maar de Slovaakse scheidsrechter geeft hem gelijk ook geel.

90+4'
90+3'

Van de Ven duikt op in de Oostenrijkse zestien, na een goed steekballetje van Gakpo. Harde voorzet, Pentz duwt in corner.

90+2'
90+1'

Nederland zet nu druk, Van de Ven dwingt hoekschop af

90+1'

De klok tikt weg, tot spijt van de Nederlanders. Vanop de derde plaats, die met vier punten zo goed als zeker is, zal het wel een groepswinnaar zijn in de volgende ronde.

90+1'

Geertruide gooit nog eens een voorzet het pak in, Pentz plukt rustig tussen drie lopende Nederlanders.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
88'

De spanning stijgt in het Olympisch Stadion. Met de extra tijd in zicht moet Oostenrijk de bal veel aan Nederland laten, maar verdedigt wel goed op de Nederlandse aanvallen. Seiwald grijpt in voor Gakpo kan aanleggen.

87'

Weghorst kopt net over

85'

Wout Weghorst is (nog) niet de held van de natie! Geweldige voorzet vanop rechts, maar Weghorst kopt het leer over de lat. Querfeld had ook een greep op het truitje van de spits, maar wordt niet bestraft.

84'

Heerlijke actie van Simons, die twee Oostenrijkers met een subtiel veinsje achterlaat. Verderop, bij Wout Weghorst, loopt de actie weer spaak.