Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor de Amstel Gold Race (vrouwen): SD Worx-tandem staat toch nog boven de Italiaanse tricolore

 zo 14 april 2024 00:03
Kijk vanaf 13 uur op VRT Canvas naar de Gold Race bij de vrouwen.

Ook de vrouwen laten de kasseien links liggen en zetten hun tanden in de heuvels. Wie kraait vanmiddag victorie in de Amstel Gold Race? Wij schuiven deze favorieten naar voren. 

⭐⭐⭐

De tweeling van SD Worx-Protime bezet toch weer de eerste startrij. Voor de Nederlandse helft begint haar week van de waarheid, voor de Belgische slokop begint haar week van de ontdekking.

 

Demi Vollering won vorig jaar de 3 klimklassiekers, maar jaagt dit jaar nog altijd op haar eerste zege. In de Ronde van Vlaanderen maakte ze geen verbluffende indruk, in de Brabantse Pijl was ze ook nog niet tiptop.

 

Toch heeft Vollering - zeker in haar Nederlandse kampioenentrui - een streepje voor op dit terrein. Ze werd de voorbije edities 2e, 2e en 1e.

 

Lotte Kopecky sprintte vorig jaar op 8 seconden van haar ploeggenote naar de 2e plaats in Berg en Terblijt. Dat debuut smaakt naar meer bij de wereldkampioene, die haar voorjaar zelfs rekt tot in Luik.


En dat doet ze met ambitie. Haar vinkje in de Hel zou decompressie kunnen bespoedigen, maar met haar ijzersterke mentaliteit, hoogvorm en killerinstinct zal Kopecky haar huid bijzonder duur verkopen. Ze kan haar ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak evenaren die als wereldkampioene in 2018 won. 

⭐⭐

Als winnares van de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl had Elisa Longo Borghini zeker een plek in de loges verdiend, maar de Amstel staat niet bovenaan in haar vriendinnenboekje. 5e, 12e, 14e, 8e en 28e in 5 deelnames: voelt de Italiaanse kampioen zich wel als een vis in het water in het Limburgse doolhof?

 

Lidl-Trek hoeft niet te wanhopen, want met Shirin van Anrooij is er nog een tweede ijzer in het vuur. Van Anrooij stond vorig jaar naast Vollering en Kopecky op het podium en is de jongste weken bijna niet weg te slaan uit de top 5 van de grote klassiekers.

 

De Amstel is geen blinde vlek meer op de erelijst van Marianne Vos. De winnares van 2021 eindigde vorig jaar pas 17e, maar is nu veel beter in vorm. Of spookt die gemiste kans op de piste in Roubaix nog door haar hoofd?

Katarzyna Niewiadoma heeft een hoog Poulidor-gehalte met een lawine aan ereplaatsen in zowat elke klassieker, maar in 2019 waren er alleen maar vreugdetranen te bewonderen na haar zege in Limburg. De nummer 2 van de Ronde van Vlaanderen moet ook nu weer klaar zijn om mee te dingen naar de flosj.

 

Voor Fem van Empel gaat een nieuwe wereld open en in het zog van Vos kan de wereldkampioene in het veld gensters slaan. Met het vormpeil van Elise Chabbey gaat het ook de goeie kant uit. 

 

De tranen van Balsamo en de ontgoocheling bij Vos konden niet feller contrasteren met de schreeuw van Pfeiffer Georgi op de Vélodrome. Dolgelukkig was ze met haar 3e plaats in het monument en de Britse - vorig jaar 7e - kan ook op dit parcours uit de voeten.

 

Eén trede lager - 8e - stond vorig jaar Ashleigh Moolman, die haar afscheidsjaar extra kan kleuren. 

Gerelateerd: