Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Speelt gebrek aan frisheid Lotte Kopecky parten? "Ze mist explosiviteit op de sleutelmomenten"

 ma 1 april 2024 12:41
Lotte Kopecky zwoegt tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Ze droomde van een derde zege op een rij in haar wereldkampioenentrui met rugnummer 1, maar na een moeilijke Ronde van Vlaanderen eindigde Lotte Kopecky 5e. Onze analisten proberen te duiden waarom Kopecky niet zo outstanding is als vorig jaar. 

Jan Bakelants sprak deze week nog voor een van onze kranten met Lotte Kopecky. Ook de analist kon na de Ronde van Vlaanderen niet meteen de vinger op de wonde leggen.

 

"Ik denk dat er niet heel veel schort", vertelde Bakelants in onze studio. "Ik weet niet wat er scheef zou kunnen zitten, maar je kan moeilijk zeggen dat ze het slecht doet."

 

"Lotte was heel vroeg heel goed in de Emiraten, maar ze heeft er niet volledig de vruchten van geplukt in de Omloop (waar ze 2e werd na Marianne Vos)."

 

"Misschien heeft ze sindsdien te veel getraind, want ik zie een gebrek aan frisheid. Op de beslissende momenten mist ze haar explosiviteit. Ze moet snel voor haar eigen tempo kiezen."

 

"Dat kan ze lange tijd aanhouden, maar het verschil maak je in die minuten waarbij je in overdrive kan gaan."

 

"Vanaf de zijlijn heb ik het gevoel dat ze dat mist. Het is belangrijk om deze week de riem er even af te doen en om met een open blik naar Roubaix te gaan."

Lotte moet snel voor haar eigen tempo kiezen. Dat kan ze lange tijd aanhouden, maar het verschil maak je in die minuten waarbij je in overdrive kan gaan. Vanaf de zijlijn heb ik het gevoel dat ze dat mist.

Jan Bakelants

Ook Marijn de Vries had kort voor de Ronde nog een lange babbel met de wereldkampioene. "Ik vond haar heel ontspannen. Daar ligt het dus niet aan, al is het wel een ander seizoen dan vorig jaar. Nu is ze wereldkampioene en alle randzaken beïnvloeden je."

 

Kopecky is nog altijd haar eigen trainer. Moet die aanpak misschien bijgeschaafd worden? "Het is haar keuze en tot nu toe is die goed geweest. Ze doet het al anderhalf jaar en het is de beste periode uit haar carrière."

 

"Zelf zou ik misschien toch iemand nauwlettend laten meekijken, maar iedereen denkt anders. Niet vergeten: zaterdag in Roubaix kan het al helemaal anders zijn, hé."

 

Ook Greg Van Avermaet oordeelt dat "de lijn zich doortrekt": "Lotte is goed, maar ze heeft de topvorm niet te pakken en dat is nodig om de Ronde te winnen."

 

"Ze heeft wel nog mooi gewerkt voor haar ploeg. Je zag in de finale toch ook weer haar sterkte. Ze loste, maar ze kwam terug en ze reed de groep nog mee uit elkaar: indrukwekkend. Op zich heeft ze een hele mooie koers gereden."

Spanning en strijd

Nog een vaststelling: SD Worx-Protime, de ploeg van Kopecky, kuist dit jaar niet het volledige voorjaar op zoals dat in 2023 wel het geval was.

 

"Of ze minder dominant zijn? Een heel stuk zelfs", ziet Marijn de Vries. "In de Ronde waren ze zeker niet de bepalende ploeg."

 

"Als je gewoon bent dat je alles wint, dan lijkt een tweede plaats al slecht. Maar het is mooi dat de anderen hen het vuur aan de schenen leggen."

 

"Het is nog te vroeg om de rekening te maken", vult Jan Bakelants aan. "Demi Vollering verbetert en haar koersen komen er nog aan."

 

"Het kan nog altijd dat ze met veel zeges eindigen, maar we krijgen nu wat we vorig jaar wilden: spanning en strijd. Het is minder eentonig."

Ronde van Vlaanderen vrouwen klassement

naamresultaatploeg
1
Elisa Longo Borghini
158 km in 4u16'04"
2
Katarzyna Niewiadoma
z.t.
3
Shirin van Anrooij
4
Marianne Vos
op 9"
5
Lotte Kopecky
z.t.
6
Puck Pieterse
7
Silvia Persico
8
Demi Vollering
15"
9
Letizia Paternoster
1'40"
10
Karlijn Swinkels
z.t.
Gerelateerd: