En of er Hein Vanhaezebrouck iets op de lever lag. Na de afgekeurde gelijkmaker van KAA Gent spaarde de trainer niemand. Eerst haalde hij uit voor de tv-camera's, vervolgens volgde in de catacomben een betoog van ruim 10 minuten over de arbitrage. Dat laatste vindt u hieronder integraal.
Vanhaezebrouck komt in zijn wedstrijdanalyse voor het eerst terug op de beslissingen van de refs.
"Eigenlijk moesten we eerst een penalty krijgen voor hands van Vertonghen (eigenlijk Debast, red.), maar daar fluit de ref een fout die er niet is. Hij laat een hele match alles doorspelen en op die fase ziet hij plots iets. (haalt de schouders op) Kijk naar de beelden en er is niks. De ref pakt ons daar een strafschop af."
"We zijn daarna blijven doorduwen. Na een paar goeie doelpogingen scoren we een geweldige goal... die ze afkeuren. Eerst de VAR, dan de ref. Eigenlijk is dat ondenkbaar. Kandouss staat in de tweede zone en wordt gedekt aan de binnenkant. Dan wil hij vervolgens buitenom rond Arnstad gaan, maar die gooit zich ervoor. (flauw lachje) Een prima rugbytackle. Uiteraard is er dan contact, maar niet omdat Ismaël hem wegduwt hé."
Ik ben in het zwart gekleed nu. Dat was vroeger de kleur van de refs. In de tijden dat er nog niveau was bij de Belgische scheidsrechters.
"Wij zijn simpelweg bestolen op die twee fases. (werpt een blik op zijn outfit) Kijk, ik ben in het zwart gekleed nu. Dat was vroeger de kleur van de refs. In de tijden dat er nog niveau was bij de Belgische scheidsrechters. Wel, ik zal de resterende matchen in het zwart zijn. Want verbeteren zal het niet. Zij (de refs, red.) dragen tegenwoordig geel, lichtblauw of groen, maar shinen doen ze niet hé."
Hein wordt door een journalist gevraagd of het klopt dat hij tegen scheidsrechter Nicolas Laforge zei: "We kunnen er beter mee stoppen".
"Een paar weken geleden was er hier een fase waarbij er twee spelers de zestien inliepen (Vanhaezebrouck heeft het over Anderlecht - Genk, red.). De ref liet eerst hernemen, maar toen kwam de VAR - hij wist niet goed hoe of wat - tussen en kreeg Genk een overtreding tegen. Nu is het weer van dat. En toch blijven ze hier klagen."
Als een trainer faalt, vliegt hij buiten en krijg je misschien eens elders een herkansing. Maar welke ingrepen gebeuren bij de refs?
Een journalist stelt de vraag of Vanhaezebrouck een oplossing heeft, omdat het toch "aan een gebrek aan kwaliteit ligt, niet aan middelen".
(lachje) "Dat zijn uw woorden, maar ik ondersteun ze. Kijk, ik kan dit niet oplossen. Kijk, bij deze fase gaan er twee mensen in de fout. Bij die handsbal kán de VAR volgens mij tussenkomen, maar doet hij het niet. Waarom doet hij dat bij die goal van De Sart dan wel? Ik snap het niet, maar het gebeurt te veel. En wij zijn niet de enigen, hé. Iedere week is het van dat."
"Vorig jaar was er al die elleboog van Buchanan tegen Orban in een cruciale match, waarna we 3 punten tekortkwamen voor Play-off 1. Daar moesten we ons toen bij neerleggen. Dezelfde VAR zag tijdens Mechelen-Club Brugge weer een speler niet staan. Je moet herkansingen geven, maar ik weet niet hoeveel."
"Als een trainer faalt, vliegt hij buiten en krijg je misschien eens elders een herkansing. Maar welke ingrepen gebeuren bij de refs? Eens een week niet fluiten en de speeldag erna ben je weer bezig."
Ik zeg al paar jaar dat er een groot probleem is.
Vanhaezebrouck krijgt de vraag of KAA Gent een procedure zal aanspannen.
"Wij doen nooit iets. Wij dienen geen klacht in. Twee jaar geleden stonden we in Cercle op twee matchen van Play-off 1, maar kregen we een buitenspelgoal tegen en kon de VAR niet tussenkomen, omdat er geen cameraman was. Toen hebben we ook geen procedures aangespannen. Dat heeft geen zin. Alleen als er een fout was tegen het reglement. En dat is nu het geval niet."
"Of we ons met KAA Gent geviseerd voelen? Nee, want wij zijn niet alleen... Ook al zijn we er wel altijd bij. Echt, dit zijn zaken die niet kunnen. Ik had daarnet een gesprek met een ref die altijd in het zwart floot en die mens zei: "Het is niet meer te doen". En die was niet van Gent, hé."
Nadat ook Riemer zijn licht heeft laten schijnen op de situatie, komt Vanhaezebrouck weer tussen.
"Als je aan de goede kant van de beslissing zit, vind je altijd dat er te veel discussie is. Maar als je aan de verkeerde kant zit, reageert iedereen. Ik zeg al een paar jaar dat er een groot probleem is. Voor het seizoen zelfs al. Iedereen zei in het begin: "Waar praat hij over?" Maar het probleem wordt alleen maar groter. Ik zei het 3 jaar geleden al en het is nog niet verbeterd."
Vanhaezebrouck krijgt de vraag of hij met Laforge gepraat heeft.
“Ik had vooraf al gezegd dat het geen enkele zin heeft om met hem te praten. Want hij verandert toch nooit van gedacht. Ik heb hem de beelden laten zien en zelfs zijn begeleiders waren aan het knikken dat ik gelijk had, maar Laforge gaf het niet toe. Het is de eerste keer dat ik zoiets gedaan heb."
Ik herhaal het daarom nog eens: open de communicatie met de videoref.
Vanhaezebrouck krijgt nog eens de vraag of hij een mogelijke oplossing ziet voor het probleem.
“Het is niet aan ons om daarover na te denken. Wat deden ze vroeger? Ze maakten een scheidsrechter op rust verantwoordelijk voor het Referee Department. Het was niet belangrijk of hij geschikt was. Zo hebben we veel tijd verloren en problemen gekend."
"We waren nergens meer in Europa. De uitstraling van onze arbitrage is daardoor volledig weg. En dit is geen probleem van nu."
"Het wordt er ook niet makkelijker op door technieken zoals de VAR. Dat zou het nochtans wel makkelijker moeten maken, maar iedereen ziet het nu ook. Ik herhaal het daarom nog eens: open de communicatie met de videoref. Zo kunnen we volgen wat er gezegd wordt."
"Dan zullen refs misschien meer nadenken vooraleer ze een beslissing nemen. Nu is alles weggedekt achter het scherm en weten we niet wat er gezegd is geweest. Het wordt in zoveel sporten gedaan: hockey, rugby... Maar het voetbal? Daar moeten de handen af."